BOBKOVÁ, M. Povlakovaná hnojiva se zpomaleným uvolňováním na bázi PHB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kontárová, Soňa

Studentka nadstandartně aktivně a se zájmem pracovala na zadaném tématu. Samostatně a velmi dobře zpracovala rešeršní část, rychle se zorientovala v tématu a byla schopná samostatné práce při přípravě a testování hnojivových formulací. Výborný byl i přístup studentky k sepsání bakalářské práce a zpracování výsledků. Celkový přístup, ochota k práci a zájem o téma byl vynikající. Proto hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedláček, Petr

Magdalena Bobková se ve své bakalářské práci věnovala optimalizaci přípravy a následné charakterizaci hnojiv, u nichž bylo cílem dosáhnout zpomalení uvolňování aktivní ingredience (močoviny) prostřednictvím povlakování roztokem 3-hydroxybutyrátu v dioxolanu. Téma práce je aktuální, mutlidisciplinární a s jednoznačným aplikačním přesahem, zároveň dobře koresponduje se zaměřením studijního programu, který autorka touto prací absolvuje. Zatímco v úvodní kapitole je srozumitelně vysvětlena obecná motivace i konkrétní cíle práce, v Teoretické části je čtenáři poskytnut stručný exkurz do řešené problematiky. V této části autorka prokázala schopnost práce s kvalitními literárními zdroji (v práci je citováno celkem 53 zdrojů s významným podílem časopiseckých publikací) a zároveň projevuje dobrou orientaci v obecných souvislostech i moderních trendech produkce a aplikace hnojiv. Text je psán čtivou formou se zanedbatelným množstvím stylistických (občasné chybné skloňování) či formálních (chybějící kurzíva u latinských názvů (mikro)organismů) prohřešků. V praktické části práce studentka realizovala (nebo se na realizaci podílela) množství experimentů, které jednoznačně naplňuje požadavky na daný typ absolventské práce. Experimenty jsou promyšleně naplánovány a jejich metodologie je – s výjimkou, na kterou se zaměřuje dotaz k obhajobě č. 1 – v Experimentální části práce dostatečně popsána. Pouze u experimentů a analýz prováděných ve spolupráci s Mendelovou univerzitou není z předloženého textu zcela patrné, v jaké roli se na jejich realizaci autorka podílela (to by mohla blíže objasnit v rámci obhajoby práce). Z formálního hlediska bych výsledkové části vytknul pouze to, že v grafické prezentaci průměrných hodnot získaných experimentálních dat postrádám chybové úsečky pro vyjádření jejich nejistoty. Každopádně mohu konstatovat, že studentka v předložené bakalářské práci shromáždila soubor zajímavých originálních experimentálních výsledků a praktických poznatků, které mají potenciál přispět k vývoji nových ekologicky šetrnějších hnojivových systémů se zpomaleným uvolňováním. Předloženou bakalářskou práci Magdaleny Bobkové považuji za po všech stránkách kvalitní absolventské dílo a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením „Výborně (A)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 137404