KRONTORÁD, J. Diagnostika systémů uložení rotujících částí v gondole větrné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mazal, Pavel

Bakalářská práce představuje přehlednou kompilaci publikovaných poznatků z oblasti diagnostiky a údržby hlavních mechanických částí gondoly větrné elektrárny. Významnou součástí je návrh na úpravu aktuálních způsobů provádění této údržby. Návrh je podpořen praktickou ukázkou možností měření odezvy systému pomocí metody akustické emise, který by účelně doplnila základní diagnostický systém, který by byl založen na měření vibrací celého systému. Téma bakalářské práce by mohlo být základem pro další výzkumné aktivity v této oblasti, např. formou magisterské práce. Student pracoval samostatně a své výsledky pravidelně konzultoval s vedoucím práce. Práce je zpracována na velmi slušné grafické i jazykové úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vlašic, František

Předložená práce se v první části zabývá analýzou historického vývoje VE, rozdělení, konstrukčního uspořádání a problémů souvisejících s provozem. Myslím, že tato část byla splněna na dobré úrovni, student se snažil představit čtivou formou nejenom princip fungování VE, ale také současné potíže a statistiky poruch. Je zajímavé, že nejčastější příčinou poruch je elektronika a SW, nicméně čas potřebný na jejich opravu není tak významný. Z mechanických částí, které jsou náročné na opravu, je to především převodovka, generátor a lopatky, kde odcházejí zejména ložiska kvůli pittingu a adhezivnímu opotřebení kroužku ložiska. Poslední významnou částí práce je shrnutí možností použití diagn. systémů, které je také kvalitně zpracováno, nicméně mi zde chybí zhodnocení dostupných metod s návazností na relativně nový CBM přístup. Jak rozsáhle je dnes využívaný, má nějaké validní výsledky, je spolehlivý a přináší nám nějaké nové informace nebo je to jen výkřik do tmy??? Závěrečné vyhodnocení měsíčního měření AE je sice zajímavé, ale opět mi zde chybí nějaké zhodnocení. Proč jste volil ty či ony parametry, proč jste je korelovat zrovna s otáčkami turbíny a ne třeba s výkonem, atd. Celkově je práce po formální a jazykové stránce zpracovaná kvalitně, bibliografické citace a odkazy v textu odpovídají příslušné normě, vidím zde snad rezervy v samotném obsahu, kde jsou viditelné chyby při generování obsahu => "chyba - záložka není definována", nepůsobí to na čtenáře zrovna přívětivě a zbytečně to může snižovat úroveň jinak kvalitní práce. Po obsahové stránce je práce řekl bych na dobré úrovni, přináší užitečné informace, ale nepřesahuje požadavky kladené na BP s absencí aplikovat poznatky samostatně a smysluplně v novém kontextu. Práci doporučuji k obhajobě s celkových hodnocením B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140424