MICHÁLEK, L. Marketingový mix podniku na trhu B2B [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Ulč, Jakub

Cílem práce bylo zlepšení marketingového mixu podniku, se specifikací na rakouský B2B trh. Cíl shledávám jako částečně splněný. Návrhy jsou vytvořeny na dobrém teoretickém základu, avšak analytická část se nelogicky nezaměřuje na analýzu rakouského trhu u PESTLE analýzy. Také u marketingového mixu není zřetelný současný stav na rakouském trhu, kromě uvedené oblasti distribuce. Některé z faktorů u analýzy SWOT nebyly zjišteny v předcházejících analýzách interního a externího prostředí (např. výroba v barmské továrně, s. 61). Uvedení návrhové části je bez specifikace na B2B trh a není jasné, k jaké oblasti návrhy směřují. Autor navrhuje využití místních kontaktů za účelem získání distributora s novou kolekcí na rakouském trhu. Tento krok vnímám jako logický a v praxi realizovatelný. Náklady spojené se ziskem potenciálního distributora, vytvoření nové kolekce a dalších položek mohou být považovány za relevantní. Není uvedena možná kalkulace navýšení objemu prodeje při realizaci změn marketingového mixu na rakouském trhu. Navržený časový harmonogram hodnotím negativně. Formální náležitosti práce jsou na nižší úrovni - především použití velkého množství obrázku produktů, které by mohly být součástí příloh či velice nízká kvalita převzatých obrázků (viz Obrázek č. 2, s. 18 nebo Obrázek č. 3, s. 22 a další). Autor využil dostatečný počet odborných zdrojů. Práci doporučuji k obhajobě. Otázka k obhajobě: Jaké je potenciální navýšení objemu prodeje při zisku distributora na rakouském trhu v poměru k současnému stavu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků E
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Maňas, Dalibor

Student prokázal při zpracování bakalářské práce dostatečné znalosti dané problematiky. Práce obsahuje kvalitně zpracovanou teoretickou část za použití odborné literatury, na kterou navazuje analytická část a návrh konkrétního řešení. Závěry jsou zcela realizovatelné a aplikovatelné v praxi. Cíl práce byl naplněn v rozsahu odpovídajícímu zadání a práci doporučuji k její obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 141434