POLÁŠEK, R. Problematika revize elektrického zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselka, František

Student Polášek Roman zpracoval bakalářskou práci s názvem „Problematika revize elektrického zařízení“. Při jejím zpracovávání pracoval samostatně, iniciativně a využíval získaných znalostí z předmětu „Inspekční a revizní činnost“ a také zkušenosti z „rodinné tradice“ v tomto oboru. V práci se zaměřil na aktuální problematiku kompenzace účiníku u elektrických zařízení. Předmětem jeho revize byla nová koncepce kompenzačního rozvaděče a rozvedení problematiky stanovení velikosti kompenzačních kondenzátorů. Přitom se seznámil i s postupy, využívanými v průmyslové praxi, ověřil si jednání s techniky, apod., což mu jistě také přineslo řadu cenných zkušeností. Oceňuji jeho zájem o uvedenou problematiku, zpracování technické dokumentace a podkladů pro praktické ověřování rozvaděče. Výsledky práce budou využity ve výuce studentů na ÚVEE FEKT VUT v Brně. Vzájemnou spolupráci hodnotím jako výbornou, bezproblémovou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Hájek, Vítězslav

Cílem bakalářské práce studenta Romana Poláška bylo seznámit se s postupem provádění revize na elektrickém zařízení (přístroji) a provést na něm základní soubor měření a následně výsledky tohoto měření zhodnotit v revizní zprávě. Po dohodě s vedoucím práce bylo přistoupeno na realizaci práce s názvem „provedení revize kompenzačního rozváděče.“ Tento úkol zahrnoval mimo jiné přípravné práce k dokončení připojení samotného kompenzačního rozvaděče v laboratoři elektrických strojů k pracovišti (síti) a dále také ke kompenzovanému zařízení, v daném případě asynchronnímu motoru. Práce je rozdělena do šesti částí (kapitol) a závěru. Kapitola 2 a 3 se zabývají jednak revizní činností a jednak kompenzací jalové energie. Zejména třetí kapitola má větší rozsah ale obsahuje některé zajímavé části, např. řízení napětí a jalového výkonu pomocí matematických modelů. K těmto částem nemám připomínky. Naopak kapitola 4 týkající se asynchronních strojů je velmi stručná . Za velmi cenný přínos práce lze považovat vypracování revizní zprávy, provedená měření a také spolupráci s výrobním podnikem. Bakalářská práce má dobrou úroveň jak po stránce věcné, tak i formální a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 38930