RATHOUZSKÁ, B. Indikace funkčních a ekonomických nedostatků v rámci tržního ocenění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Cupal, Martin

Diplomová práce řeší poměrně složité a málo odborně i vědecky zpracované téma, které má sice jasnou afinitu k tržnímu oceňování, avšak mnohem obtížněji se průkazně realizuje v rámci tržního oceňování. Autorka přistoupila k problému a jeho řešení velmi dobře, rovněž také aktivně konzultovala s vedoucím a samostatně poznatky zpracovávala. Práce je rozsáhlá, má logickou strukturu. Aplikační část má dobře provedené obě analýzy (A.R.T. i HABU), některé dokumenty mohly být dány do příloh, ale tvoří tak aspoň komplexní postup. Nejkvalitnější a také podrobně analyzovaná oblast se týká funkčních nedostatků, kde autorka předvedla opravdu kvalitní rozbor jak oceňované nemovitosti, tak zejména analýzu a určení referenční množiny pro posouzení nedostatků. V práci jsou také obsaženy relevantní argumenty. Cíl práce byl zcela naplněn.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Zcela splněno.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část je zpracována dobře a kvalitně, má také široký rozsah, výjimku tvoří kapitola 2.18 Trh potažmo realitní trh, ta měla být více propracována, zdrojů je spousta, zde je pouze stručné shrnutí a ještě poněkud zbytečně intuitivně napsáno. Jinak jsou zde zdroje dobře a vhodně kombinovány. Připomínku a korekci mám k 1.věte kapitoly 3, skutečně tržní hodnota nebyla v české legislativě dlouho donedávna zakotvena, nyní však již 2 roky je. Dále však autorka tuto skutečnost uvádí. V příjmovém přístupu jsou uvedeny provozní výdaje, ale výpočtový model by měla být až další kapitola (do něj se promítají provozní výdaje pouze nepřímo), navíc z hlediska pojetí příjmového přístupu bych jako základní model věčnou rentu neuváděl. Části teoretické přímo se vztahující k tématu práce jsou velmi kvalitně zpracovány.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Přesto, že jsou v textu uvedeny přesně zdroje, měla by být jednotná forma odkazování jak pro přímé tak pro nepřímé citace (definice z legislativních norem v teoretické části práce). Shoda s jinými dokumenty je vždy jen do 5 %, což je standardně v pořádku.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čech, Josef

Diplomová práce se zabývá charakteristikou a vymezením funkčních a ekonomických nedostatků, které ověřuje na rodinném domě v obci Podolí. V teoretické části vyčerpávajícím způsobem seznamuje s použitými odbornými termíny, přístupy ocenění a znehodnocení nemovitých věcí, které rozděluje na životnost, fyzické opotřebení, funkční nedostatky a ekonomické nedostatky. Praktická část začíná stanovením koeficientu prodejnosti a následuje případová studie, ve které provádí analýzu realitního trhu, ocenění nemovitosti, stanovení časové ceny, funkčních nedostatků, ekonomických nedostatků a nakonec hodnoty nemovitosti po započtení všech nedostatků. Praktická část je zakončena shrnutím a závěrem. Studentka prokázala, že se v dané oblasti skvěle orientuje a je schopna uplatnit své teoretické znalosti získané při studiu. Diplomová práce je co do objemu zpracovávaných dat rozsáhlá a je zpracována na velmi dobré úrovni. Výsledky práce mají přínos pro teoretické využití. Diplomová práce splnila požadovaný cíl v plném rozsahu a diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Diplomová práce je vypracována v souladu s jejím zadáním.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce je správný.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Úroveň zpracování diplomové práce je velmi dobrá. Podklady jsou zpracovávány standardním způsobem. Vstupní data a použité metody jsou v pořádku.
Obtížnost a správnost řešení A Práce klade větší požadavky na sběr (vyhledávání) a následného zpracovávání většího množství dat. Práce je co do rozsahu a požadavků na zpracování a vyhodnocení dat obtížná. Postupy použité pro získávání a následné zpracování získaných dat jsou v pořádku.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Výsledky práce mají přínos pro teoretické využití. Pro praktické využití bude zapotřebí ještě některé části rozšířit a podrobit další analýze.
Odborná jazyková úroveň A Odborná jazyková úroveň je v pořádku.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Text je úhledně zarovnán do bloků a je vkusně doplněn o obrázky, tabulky a grafy, které jsou očíslovány a popsány. Ne ve všech tabulkách je dodrženo psaní horních indexů u fyzikálních jednotek. Není vhodné ponechávat předložky, nebo zkratky na konci řádku.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135583