HANÁK, J. Vývoj antimikrobiálních krytů ran na bázi nanostrukturovaných biomateriálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce je zaměřena na možnosti přípravy a funkcionalizace nanočástic a nanovláken a charakterizaci jejich vlastností a biologického účinku. V teoretické části student prokázal schopnost práce s odbornou literaturou a zpracoval kvalitní a přehledný podklad k experimentální části práce. Zaměřil se na přehled nanomateriálů, možnosti jejich přípravy a charakterizaci jejich vlastností. Dále byl zpracován přehled antimikrobiálních látek a možnosti testování antimikrobiálního účinku. V rámci experimentální části byly připraveny nanovlákna na bázi PHA a nanočástice typu liposomů, liposomů s obsahem PHA a alginátových částic. Nanostruktury byly charakterizovány a poté funkcionalizovány vybranými enzymy a antibiotiky s cílem připravit kryty ran s antimikrobiálním účinkem. V průběhu experimentální části práce získal student potřebné metodické dovednosti v oblasti přípravy a charakterizace nanostruktur, v oblasti enkapsulačních technik a přípravy nanovláken. Po celou dobu řešení práce projevoval student zájem o řešené téma, k práci přistupoval iniciativně a zodpovědně. Pravidelně též konzultoval postup práce. Rezervy se projevily pouze při zpracování a intepretaci výsledků, formulaci závěrů a tudíž i v oblasti celkového přístupu k řešení práce, Výsledky byly finálně zpracovány do přehledné bakalářské práce a přijaqtelně okomentovány. S ohledem na výše uvedené skutečnosti doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "velmi dobře" (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Wikarská, Monika

Študent sa v predloženej bakalárskej práci na 48 stranách zaoberá enkapsuláciou enzýmov a ampicilínu. Študent splnil všetky ciele v plnom rozsahu. Formálna stránka práce je v poriadku, členenie je prehľadné a logické. Úroveň jazykového prejavu je dobrá, no v niektorých vetách by sa autor v texte mohol vyjadrovať presnejšie - napr. namiesto ,,celého rozoku” uviedol myslený objem roztoku. V teoretickej časti študent pojednáva o využití enzýmov na krytie rán a o rôznych spôsoboch prípravy nanovlákien a nanočastíc. V práci sa nachádza 81 (väčšinou zahraničných) zdrojov, ktoré úplne a spávne cituje. Napriek tomu, že je teoretická časť práce rozsiahla a prehľadná, ocenila by som, aby študent uviedol princípy použitých meraní. Študent síce pripravil nanočastice s dostatočnou stabilitou, nepodarilo sa mu ale enkapsulovať enzýmy v bioaktívnej forme ani jedným z troch spôsobov prípravy nanočastíc. Spôsob, akým študent výsledky diskutoval, sú z môjho pohľadu málo kritické. Z diskusie vyznieva, akoby bolo cieľom enkapsulovať enzýmy bez ohľadu na ich metabolickú aktivitu. Tá ich ale predurčuje k samotnej funkcii častíc, výsledok teda postráda využitie. Záver je napísaný príliš obsiahlo (čo zhoršuje jeho prehľadnosť) a, znova, s príliš malým dôrazom na nutnosť dosiahnutia enkapsulácie enzýmu v aktívnej forme. Na základe vyššie uvedeného konštatujem, že práca spĺňa nároky na VŠKP, hodnotím ju známkou B a doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131818