JIROUŠKOVÁ, P. Příprava a charakterizace nanovlákenných krytů ran [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své bakalářské práci se studentka Pavla Jiroušková věnovala přípravě a charakterizaci nanovláken z poly(3-hydroxybutyrátu) a želatiny s cílem využít tyto nanovlákenné materiály jako kryty ran. V práci tedy studentka optimalizovala přípravu zmíněných nanovláken, do kterých jako aktivní složku inkorporovala ampicilin a ibuprofen. Připravená nanomateriály pak podrobila charakterizaci, přičemž sledovala především rychlost uvolňovaní aktivních látek a také antimikrobiální účinky připravených krytů. Během řešení experimentální části práce studentka projevila výborné laboratorní dovednosti a také velký zájem o danou problematiku. V laboratoři pracovala aktivně a pečlivě a postup práce i dosažené výsledky průběžně konzultovala. Získané výsledky své práce pak studentka zvládla přehledně zpracovat a velmi dobře okomentovat. Při psaní teoretické části studentka prokázala rovněž výbornou schopnost práce s odbornou literaturou. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Využívání konzultací při řešení práce A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Uhlířová, Renata

Studentka Pavla Jiroušková se ve své práci zabývá přípravou a charakterizací nanovlákenných krytů ran. Cílem práce byla příprava charakterizace nanovlákenných krytů z PHB a želatiny, do kterých byla jako aktivní látka inkorporován ampicilin a ibuprofen. Téma práce je zajímavé a aktuální. V rámci teoretické části studentka uvádí čtenáře do problematiky své práci při popisu složení kůže, prostupu látek kůží a jednotlivými fázemi hojení ran. Dále popisuje materiály vhodné pro výrobu nanovláken a konzultuje i řadu metod přípravy. V rámci praktické části se studentka věnovala přípravě řady nanovlákenných krytů jak z želatiny, tak z PHB, do kterých dále inkorporovala různé množství ampicilinu a ibuprofenu. Dále připravila i řadu vzorků kombinovaných, které měly změnit profil uvolňování aktivních látek do prostředí. Jednotlivé vzorky dále charakterizovala v rámci krátkodobého či dlouhodobého uvolňování aktivních látek do dvou modelových prostředí. V rámci práce také sledovala antimikrobiální účinek vzorků vláken s ampicilinem na tři bakteriální kmeny. Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a doplněné množstvím grafů. Výhrady mám pouze k formální stránce, chybí řada přístrojů a chemikálií, se kterými studentka během práce pracovala (např. ELISA reader, temperovaná třepačka, resazurin). Přestože studentka využila široké množství zahraniční literatury, často chybí odkaz na zdrojový text alespoň na konci odstavce. Dále se často v textu popisovaný graf nalézá až o několik stran dále, což znesnadňuje orientaci v textu. V rámci práce studentka odkazuje na čísla kapitol, která neodpovídají. V elektronické verzi souboru však vše funguje jak má. Uvedené připomínky však významně nesnižují vysokou úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138741