KOUŘILOVÁ, L. Viskoelastické vlastnosti hydrogelových systémů v závislosti na relativní vlhkosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Smilek, Jiří

Bakalářská práce studentky Ludmily Kouřilové je tematicky zaměřena na stanovení viskoelastických vlastností hydrogelových systémů v závislosti na měnící se relativní vlhkosti. Prakticky měla studentka primární cíl zprovoznit vlhkostní celu jakožto nové příslušenství k oscilačnímu reometru a následně zoptimalizovat a zrealizovat pilotní měření na vybraných hydrogelových systémech. Oceňuji nadšení, se kterým Ludmila Kouřilová přistupovala k řešení svojí bakalářské práce. Její píle, odhodlání a hodiny strávené na reometru vedly k tomu, že se úspěšně v rámci její závěrečné práce, podařilo zoptimalizovat měření viskoelastických vlastností hydrogelů v závislosti na relativní vlhkosti. Tento fakt rozhodně přispěje k rozšíření výzkumu hydrogelů právě o stanovení viskoelastických vlastností při řízené vlhkosti. Její nadšení bylo nakažlivé i na pravidelných (týdenních) konzultacích, na které přicházela vždy řádně připravena a vedoucího i konzultanta často zahrnula extrémním množstvím informací, až je z toho bolela hlava (v dobrém smyslu slova). Její zapálenost pro danou problematiku vedlo k tomu, že si i vymýšlela vlastní experimenty, které následně zrealizovala. Musím také ocenit psanou formu interpretace výsledků a jejich diskuzi. Studentka prokázala, že zdárně dokáže přetavit experimentální data do smysluplné diskuze. Pevně věřím, že Ludmila Kouřilová bude pokračovat v hydrogelovém výzkumu i v navazujícím magisterském studiu a zhodnotí tak nabyté zkušenosti, které získala při řešení bakalářské práce. Již teď se těším na budoucí spolupráci. Bakalářskou práci Ludmily Kouřilové hodnotím stupněm "A - výborně" a samozřejmě, že ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Heger, Richard

Ludmila Kouřilová ve své bakalářské práci stanovovala viskoelastické vlastnosti agarózových hydrogelů v závislosti na relativní vlhkosti, a to za využití exsikátoru nebo vlhkostní cely oscilačního reometru. Autorka splnila všechny vytyčené cíle. Práce je logicky členěna na teoretickou část (13 stran), současný stav řešené problematiky (3 strany), experimentální část (8 stran), výsledky a diskuze (12 stran) a závěr (2 strany). Studentka dokázala svou práci představit čtivou formou, ve které se téměř nevyskytují překlepy. Jediné, co by se v tomto ohledu dalo lehce vytknout by byla kvalita obrázků, která v řadě případů bije do očí v jinak pěkně upravené práci. Pro jednodušší orientaci v grafech by bylo vhodné do všech grafů doplnit značky na osách. Taktéž by bylo vhodné doplnit číslování rovnic. Studentka také ve své práci pracuje se zdánlivou a dynamickou viskozitou, kterou značí stejným symbolem, ovšem v seznamu symbolů se již vyskytuje pouze viskozita dynamická. Tyto připomínky nikterak nesnižují úroveň práce a slouží spíše jako zpětná vazba pro další práce v budoucnosti. Výsledky jsou v práci diskutovány srozumitelně a studentčino vysvětlení oněch výsledků taktéž dává smysl. Rád bych vyzdvihl autorčinu pečlivost a zdůvodnění každého kroku v práci, který nenechává prostor pro přílišné dohadování. Taktéž jsem v práci velmi ocenil odkazy na literaturu během experimentální části, kdy studentka vše podkládala právě již publikovanými výsledky. Celkově lze práci hodnotit jako výbornou a jelikož byly splněny všechny požadavky na tento typ práce, tak hodnotím práci stupněm A (výborně) a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138856