BLAŽKOVÁ, D. Transportní charakteristiky tenkých filmů na bázi polyvinylalkoholu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kalina, Michal

Dominika Blažková svou bakalářskou práci věnovala optimalizaci přípravy biokompatibilních tenkých filmů na bázi polyvinylalkoholu (PVA) a následně charakterizovala jejich transportní charakteristiky. Tematicky jde bezesporu o velmi zajímavou a aktuální oblast výzkumu s potenciálním budoucím využitím při výrobě biodegradabilních obalových materiálů zejména v oblasti potravinářského průmyslu. Studentka se v úvodní části provedených experimentů musela vypořádat zejména s optimalizací přípravy čistých PVA filmů, tak aby byla připravená vrstva homogenní, reprodukovatelně připravitelná a vykazovala požadované vlastnosti (transparentnost, rozměry, tloušťka). Ačkoliv práce navazuje na pilotní závěrečné práce v oblasti příprav PVA hydrogelů a PVA tenkých filmů z předchozích let, nejednalo se o lehký úkol. Studentka se přesto s tímto úkolem zvládla popasovat, a to zejména svým včasným zahájením jednotlivých optimalizačních kroků a svou neutuchající pílí. V druhé části práce posléze studentka vybrané zástupce PVA tenkých filmů charakterizovala z hlediska jejich transportních charakteristik, kdy sledovala uvolňování modelové hydrofilní sondy – methylenové modři. Z pohledu vedoucího musím konstatovat, že v této oblasti studentka získala velmi zajímavá experimentální data, která bezesporu budou představovat dobrý základ pro navazující experimenty např. v oblasti cílené modifikace těchto materiálů a řízení jejich transportních a uvolňovacích charakteristik. Přesto bych přeci jen očekával místy důslednější zpracování dat a jejich diskuzi v souvislostech s aktuální literaturou. Dominika Blažková dle mého názoru splnila cíle vytyčené v zadání bakalářské práce, proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm „výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Smilek, Jiří

Předložená práce studenty Dominiky Blažkové pojednává o vysoce aktuální a zajímavé problematice studia transportních vlastností membrán na bázi polyvinylalkoholu. Z hlediska množství experimentů práce nevybočuje od ostatních a je srovnatelná s pracemi podobného charakteru. Práce má standardní členění na teoretickou část (9 stran) věnující se především představení hydrogelů (obecně), dále zaměřená na PVA gely a PVA filmy. V teoretické části postrádám zmínku o transportních vlastnostech či charakteristikách hydrogelů či tenkých filmů. Vzhledem k tomu, že v samotném názvu jsou zmíněny "transportní charakteristiky", očekával bych, že se studentka této problematice v teoretické části bude věnovat. Rešeršní část (3 strany) naopak musím pochválit z hlediska rozsahu, možná bych do navazující práce doporučil krom sepsání různých typů příprav tenkých filmů, věnovat se i rozboru výsledků. Práce bohužel obsahuje několik typografických nedostatků či překlepů (např. str. 20 - "filmů v prostředí NaCl (0,1 g(l a 01 g/l)", str. 26 Tab 1 - 2x stejné disperzní prostředí, str. 29, Obr. 17 - "stupeň nabotníní, str. 36 - "vyly" místo "byly", atd.), což snižuje kvalitu jinak zdařilé bakalářské práce a je to škoda. Dle mého názoru nebyly splněny všechny definované cíle v zadání bakalářské práce, především pak cíl 2 - inkorporace vhodných biokompatibilních aditiv modifikujících transportní charakteristiky a částečně cíl 4 - definování závěrů s ohledem na potenciální praktické využití. Kvalitu zpracování výsledků, jejich interpretaci a diskuzi považuji naopak za velmi zdařilou. Studentka byla schopná naměřená data nejenom popsat z hlediska jejich vývoje, ale také poměrně kvalitně diskutovat. Každopádně je nutné podotknout, že se jedná vcelku o kvalitně sepsanou bakalářskou práci, ze které je patrné, že se studentka velmi dobře orientuje ve studované problematice. Na závěr několik spíše úsměvných připomínek, které poslouží jako podněty pro zkvalitnění autorčiných navazujících prací: - věřím, že jste pro PVA zcela zapálená a považujete jej za úžasný materiál. Není ovšem potřeba v jednom odstavci 3x zmiňovat, jak je "PVA vynikající" (viz. str. 7, Úvod - třetí odstavec) - docela by mne zajímalo, jak byl PŘESNÝ, KONSTANTNÍ objem 2,5 ml odléván pomocí odměrného válce? - stanovení botnacích charakteristik a difúzních vlastností neznamená, že byly vzorky porovnávány i z hlediska mechanického, jak je uvedeno na str. 25 nad obrázkem. I přes výše zmíněné nedostatky považuji předloženou bakalářskou práci Dominiky Blažkové za zdařilé dílo, které zcela jistě přispěje k rozšíření znalostí o problematice hydrogelů/xerogelů na bázi polyvinylalkoholu. Bakalářskou práci hodnotím stupněm "B - velmi dobře" a po zodpovězení otázek doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Využití literatury a její citace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 138880