DOSTÁLOVÁ, T. Bioaktivní látky pro pleťové krémy: Stanovení stability pleťového krému s obsahem kozího mléka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Enev, Vojtěch

Studentka Tereza Dostálová se ve své bakalářské práci věnovala vývojem vhodné receptury a studiem stability potencionálního pleťového krému obohaceného o bioaktivní složku lyofilizovaného kozího mléka. Pro přípravu základu pleťového krému byla zvolena emulze typu olej ve vodě, který je potenciálně vhodnějším typem krému pro celou řadu spotřebitelů, jelikož tato emulze obecně vyniká dobrými hydratačními vlastnostmi a na pokožce nezanechává nežádoucí mastný film. Za tímto účelem byla studentkou navržena a optimalizována nejen receptura samotného pleťového krému, ale i metoda přípravy, která ve své podstatě skrývá dva hlavní faktory, a to dobu a rychlost dispergace resp. homogenizace, a také metodu přídavku disperzního prostředí do olejové fáze tzn. inverzní metoda přípravy emulze. Díky pečlivému experimentálnímu přístupu byl studentkou na konec vytipován jeden typ pleťového krému dle příslušné receptury, který byl následně použit pro další studium. Na tomto místě musím konstatovat, že již při přípravě pilotních pleťových krémů studentka prokázala experimentální zručnost, pečlivost a trpělivost, jelikož byly zvoleny celkem tři receptury lišící se svými obsahy zvolených ingrediencí. Dále, aby byla o časové a experimentální náročnosti naše představa ucelená, tak stanovení počáteční stability dvou vytipovaných emulzí bylo provedenou ve čtyřech časech homogenizace s přesně definovanými otáčkami dispergace a míchání. Mimo jiné studentka musela prokázat velmi dobrou orientaci v odborné literatuře, a to zejména pro experimentální nastavení analytické centrifugy, která, jak je již dobře známo v sobě skrývá mnohá úskalí, jako je zvolení adekvátní rychlosti centrifugace pro daný typ emulze, teplota atd., a to k získání relevantních výsledků, které by sloužily k výběru finální metody a receptury pro další studium. Dále byly studentkou navrženy vhodné doplňující instrumentální metody, a to reologie a v neposlední řadě i diferenciální skenovací kalorimetrie DSC, které dozajista dopomohly k ucelení naší představy o připraveném pleťovém krému, a to jak z hlediska jeho tokových vlastností, tak i termodynamických, které v sobě odrážejí nejen informace o časové stabilitě, ale i dalších hodnotících kritérií. Na tomto místě musím studentku Terezu Dostálovou pochválit, a to zejména za to, že na bohaté literární rešerši začala pracovat velmi usilovně již ve druhé polovině druhého ročníku, což v důsledku znamenalo, že studentka mohla svojí experimentální činnost v laboratoři započít již koncem tohoto ročníku svého bakalářského studia. Dále nelze nevyzdvihnout, že z vlastní iniciativy studentky byla do BP rovněž zařazena senzorická analýza, kterou ve své podstatě měla v celkové režii právě ona. Tento fakt byl rovněž pro vedoucího jistým dokladem, že studentka je schopna samostatné a kreativní práce, díky, které tato BP působí velmi konzistentním dojmem. Rovněž u Terezy Dostálové oceňuji, že se při psaní této bakalářské práce nebála samostatně interpretovat naměřená data, ze kterých vyvozovala vždy logické závěry. Konzultací bylo studentkou využíváno v plné míře, a proto měl vedoucí velmi dobrý přehled, jak pokračuje její experimentální činnost v laboratoři, vyhodnocování naměřených dat a sepisování této bakalářské práce. Pevně věřím, že nabyté teoretické znalosti i praktické zkušenosti studentka využije při navazující výzkumné činnosti v rámci svého budoucího magisterského studia. Celkově musím konstatovat, že se mi s Terezou Dostálovou velmi dobře spolupracovalo a velmi rád budu v této spolupráci pokračovat při jejím dalším studiu na Fakultě chemické. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a nemohu ji hodnotit jinak než stupněm „Výborně (A)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sovová, Šárka

Studentka Tereza Dostálová se ve své bakalářské práci zabývá přípravou a charakterizací pleťového krému s bioaktivní látkou. Jako bioaktivní látku studentka zvolila kozí mléko, Aloe vera a kofein. Práce je logicky členěna a jednotlivé kapitoly na sebe navazují. V teoretické části studentka popisuje velice podrobně emulze, vhodné látky pro přípravu emulzí a lidskou kůži. V experimentální části je popsána příprava pleťového krému, včetně přípravy a charakterizace lyofilizátu kozího mléka. V experimentální části jsou popsány tři receptury přípravy krému, k přípravě výsledného krému a charakterizaci byla použita třetí receptura. Experimentální částí přeložená práce převyšuje nároky kladené na bakalářskou práci, množstvím provedených experimentů připomíná spíše diplomovou práci. Oceňuji komplexní řešení práce, kdy studentka věnuje pozornost jak charakterizaci kozího mléka, tak i krému různorodými technikami. Chválím senzorickou analýzu provedenou 55 účastníky. Všechny dosažené výsledky jsou přehledně shrnuty v závěru. Studentka ve své práci čerpala především z mezinárodní literatury, prokázala dobrou orientaci a zdroje správně citovala. Předložená práce převyšuje nároky kladené na bakalářskou práci, práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139182