JANDEROVÁ, Š. Příprava mikrobiálních, rostlinných a řasových extraktů využitelných do dětské kosmetiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce je zaměřena na možnosti přípravy extraktů z vybraných řas, sinic a rostlin a jejich využití v přípravcích pro péči o dětskou pleť. V teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou a zpracovala přehledný podklad k experimentální části práce. Zaměřila se na přehled mikrobiálních a rostlinných zdrojů antioxidantů, charakterizaci majoritních skupin biologicky aktivních látek a stanovení jejich vlastností. V rámci experimentální části bylo připraveno několik typů extraktů z vybraných řas, sinic a rostlin a v nich byl stanoven komplexní profil aktivních látek, SPF faktor a antimikrobiální účinek. Dále byl připraven kosmetický přípravek s obsahem připravených extraktů, charakterizován jeho účinek in vitro a též in vivo na skupině dobrovolníků. V průběhu rozsáhlé a metodicky bohaté experimentální části práce získala studenka potřebné laboratorní dovednosti v oblasti kultivačních technik, instrumentálních metod i kosmetologie včetně testování antimikrobiálních účinků a vlivu na lidskou pleť. Po celou dobu řešení práce projevovala studentka značný zájem o řešené téma, k práci přistupovala iniciativně a aktivně navrhovala nová řešení. Pravidelně též konzultovala postup práce. Výsledky byly finálně zpracovány do kvalitní a přehledné bakalářské práce, adekvátně komentovány a vyvozeny správné závěry. S ohledem na výše uvedené skutečnosti doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dzurická, Lucia

Bakalárska práca Jandérovej Šárky sa venuje príprave a následnej charakterizácii extraktov z rias, kvasiniek a rastlín využiteľných do detskej kozmetiky. Celkovo je práca spracovaná na 64 stranách a je rozdelená do dvoch častí. Študentka spracovala rešeršnú časť práce za pomoci 60 zdrojov aktuálnej literatúry. Druhá, experimentálna časť práce začína prípravou extraktov za pomoci rôznych rozpúšťadiel a následne nasleduje charakterizácia extraktov z hľadiska obsahu aktívnych látok a biologického účinku. Na záver boli vybraté extrakty využité na prípravu krémov s pridanou hodnotou. Práca je prehľadná, čitateľná a logicky usporiadaná. Avšak, obsahuje niekoľko nedostatkov z hľadiska formátovania a typografie (práca nemá uniformný typ písma, nesprávne formátovanie krížových odkazov). Taktiež má práce neúplný zoznam skratiek a často využíva skratky v obrázkoch a grafoch, ktoré nie sú viditeľne a prehľadne uvedené. Rada by som upozornila i na chýbajúce slová vo vetách a taktiež na chýbajúce odchýlky a v niektorých prípadoch i jednotky. Autorka práce zvládla vykonať veľké množstvo experimentálnych meraní z čoho je viditeľný autorkin záujem o danú problematiku. Predložená bakalárska práca splňuje všetky body zadania a vyššie uvedené nedostatky neznižujú kvalitu bakalárskej práce. Z toho dôvodu prácu doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139338