KOLBÁBKOVÁ, L. Hodnocení výkonnosti podniku pomocí nástrojů finanční analýzy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

Cílem této bakalářské práce je zhodnotit celkovou finanční situaci vybrané společnosti na základě účetních výkazů za období 2016–2020 pomocí vybraných metod finanční analýzy a předložit návrhy na zlepšení situace podniku v budoucích letech. Struktura práce odpovídá zaměření práce, názvy kapitol v teoretické a praktické části mohly být lépe sladěny (např. kapitola 1.5 Technická analýza nemá ekvivalent v praktické části, nebo ano?). Chybou podle mého názoru je i to, že výsledky finanční analýzy nejsou zohledněny ve SWOT analýze. Celkový dojem narušuje nevhodné uspořádání textu a tabulek (název tabulky na str. 46 a celá tabulka na str. 47), změna fontu písma (str. 77). Předložená práce není plagiátem, nalezená míra podobnosti je zapříčiněna zejména formálními náležitostmi, obvyklou terminologií a dále jsou do shodného textu zařazeny i citace s uvedením zdroje. Otázka: Bylo by možné do Vašich návrhů zapracovat i využití faktoringu? Přineslo by to pro společnost nějaká pozitiva?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Andrlík,, Břetislav

Předložená bakalářská práce se zabývá obvyklým tématem závěrečných prací, nepřináší nové zásadní poznatky v této oblasti, nicméně pro analyzovaný podnik je to vždycky aktuální. Management podniku na základě finanční analýzy může přistupovat k rozhodnutím, která mohou podniku zlepšit finanční situaci. Tato konkrétní práce používá standardního postupu a obvyklých ukazatelů. Struktura práce odpovídá náplni práce, poněkud nesystematické se mi jeví zařazení kapitoly 1.5 Technická analýza. Celkovou úroveň práce z části snižuje i formální stránka (ne vždy vhodné umístění tabulek v textu, změna fontu písma v závěru atd.) Autorka používá SWOT analýzu, ale nezařadila do ní poznatky z finanční analýzy, což považuji za chybu. V návrhové části je několik doporučení, ale schází jím ekonomická kalkulace. V oblasti řízení pohledávek je k dispozici určitě více možností, jak zvýšit likviditu, resp. snížit dobu obratu pohledávek (faktoring, úprava smluvních podmínek, skonto...). Celkově hodnotím práci jako podprůměrnou, nicméně ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků E
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 135327