FABO, D. Návrh počítačové sítě pro rodinný dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Ondrák, Viktor

Bakalářská práce zpracovává návrh počítačové sítě do rodinného domku, jedná se tedy o velmi malý projekt. Vzhledem k tomu, že se jedná o nově budovaný dům, očekával bych i přes požadavek investora větší počet přípojných míst. V návrhu chybí půdorys tras, kabelová tabulka, osazení patchpanelu. V práci není specifikováno přivedení internetu (technologie, připojení do sítě, trasa). Ve scematu sítě je uveden WiFi extender, ale v návrhu aktivních prvků není zmíněn. Navíc toto řešení se dá použít jen jako náhradní pomůcka v existující síti. V ekonomickém zhodnocení bych očekával detailní rozpočet. Práci také škodí použitý jazyk a ne úplně správné uspořádání a formální náležitosti. Práci i přes uvedené nedostatky doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm DOSTATEČNĚ. Doplňující otázky: 1. Jakou technologií bude přiveden internet, jak a kde bude zakončen, jak bude připojen do Vámi navrhované sítě? 2. Jak zajistíte deklarované udržení napájení aktivních prvků (tedy i routeru mimo rozvaděč)?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků E
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Sedlák, Petr

Závěrečná práce splnila zadaný cíl. Jedná se o návrh infrastruktury pro objekt malého rozsahu, tedy o méně náročnou problematiku. Navržené řešení je v praxi realizovatelné, avšak bylo by vhodné ho řešit v souladu se současnými požadavky na informační a kybernetickou bezpečnost. Doplňující dotazy: 1. V čem se liší fyzická topologie hvězda a kruh (z obr. 3 a obr. 4 v teorii není tato odlišnost patrná). 2. Proč není v návrhu použito druhé plnohodnotné zařízeni pro pokrytí WiFi signálu místo signálového extenderu? 3. Jak je řešena záruka (případně systémová záruka) na navržené řešení?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 140440