BABELA, V. Návrh rozvoje e-commerce obchodní strategie ve vybrané distribuční společnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

The submitted diploma thesis is processed at a sufficient level, both in relation to the relevance of data analysis with regard to the defined issues, and with regard to the added value of proposals, including citations. Question No. 1: What are the total budget costs of your proposed action within the B2C and B2B segment with regard to the e-commerce strategy? Question 2: What is the overall benefit of your proposals (excess of costs or other non-financial indicators)? Question 3: In the proposals on page 81, you write that smaller customers in the B2B market segment can order products online through a website upgrade and by including business profile functionality. Who will be the competent person responsible for the individual price calculation (in the event of a change in the quantity or type of product by the customer) and communicate online with the customer? Owner or sales representative?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Práce je s ohledem na stanovený hlavní cíl zpracovaná na uspokojivé úrovni. Výsledky z provedených analýz podporují navržené akce v rámci e-commerce a online marketingové strategie, zejména v oblasti potenciálu růstu a volby komunikačních kanálů. Návrhy jsou však zpracovány na podprůměrné úrovni, a to v důsledky malé opory autora v sesbíraných datech v klíčových oblastech (zejména v obsahu webu či e-shopu), jakož i časové tísně autora práce ve fázi finalizace.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D V rámci řešení problematiky jsou použity relativně adekvátní analytické metody pro identifikaci klíčových faktorů v dané oblasti, zejména tržního potenciálu (v metodice však nejsou popsány další nástroje, které autor využívá v praktické části tj. e-shop analytika, tak i vysvětlení cílů nasazení v rámci řešené problematiky). Velice chválím použití fakultní databáze STATISTA pro popis vývoje trhu v Evropě. Volba analytických metod postrádá uchopení problematiky například formou obsahové analýzy e-shopů či webů u konkurentů, pohled na chování zákazníků dle jednotlivých oborů (B2B) či prodejů produktů/značek (např. dle % na celkovém obratu společnosti apod.).
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na relativně dobré úrovni. Kapitola 2.3 je zpracovaná podprůměrně, což se na konec projevilo v povrchní identifikaci dílčích faktorů a jejich zhodnocení (kapitola 2.3.5). Na druhé straně, analýza tržního potenciálu, zejména s ohledem na potenciál B2C trhu je zpracovaná na velmi dobré úrovni. Autor v dílčích závěrech analýzy tržního potenciálu uvádí faktor, který není podpořen daty (str. 62, tabulka 8 "High levels of competition"). Velice chválím autora za provedení kvalitativní SWOT analýzy ve snaze identifikovat akce ve vazbě na interní/externí faktory (i když počet akcí mohl být rozsáhlejší a propracovanější, souvisí s občasnými obecně nebo povrchně identifikovanými faktory). Návrhy sice navazují v určitých částech na provedené analýzy, ale míra zpracování (zejména s ohledem na B2B segment) je podprůměrná.
Praktická využitelnost výsledků E Práce je pro praktické účely vybrané problematiky přínosná pouze v některých dílčích částech výstupů analýz a návrhů, zejména se zaměřením na B2C trh (růstový potenciál, online komunikační kanály). Návrhy postrádají oporu dat zejména v oblasti obsahu e-shopu a návrhu marketingové kampaně, který jak autor v teoretické práci píše, je nedílnou a klíčovou součástí online business modelů. V návrzích jsou prezentovány definitivní rozhodnutí využití služeb dodavatelů, ale k žádné analýze služeb na trhu v dané oblasti či zvážení kritérií nedochází. Nicméně, chválím autora práce za interpretaci dat v oblasti "B2C E-commerce Benefits", kde se snaží tržby uchopit formou průměrné hodnoty objednávek, konverzního poměru a návštěvnosti. V návrzích postrádám alespoň nástin znění obsahu emailu v rámci email marketingu, a to jak pro B2B, tak B2C trh.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E Práce splňuje požadavky kladené směrnicí na uspořádání, obsah a formální úroveň (ačkoliv mám výtku k vizuální podobě zadání). Míra strukturace v návrzích mohla být více členěna s ohledem na odlišnosti v návrzích změn a implementaci, a to s ohledem na B2C a B2B trh. Výhrady mám k formátování písma mezi nadpisy a textem, jak ve formálních náležitostech, tak samotném textu zpracování práce (např. str. 44). Student v práci používá adekvátní terminologii a odborná jazyková úroveň odpovídá zvolené problematice. Práce obsahuje nespočet gramatických chyb v rámci celého zpracování textu práce (např. str. 12, "in 2007 ,it is", "business) , B2C(business to customer" atd. a to jenom v kapitole úvod). Velkou výhradu mám taktéž k čitelnosti obrázků v podobě printscreenů (např. str. 54, obr. 4, str. 56, obr. 6 atd.). Autor nerespektuje závazné znění kapitol dle zadání (zejména kapitola 3). Celkový dojem z práce kazí střídání trpného rodu stylu psaní s první osobou množného čísla.
Práce s informačními zdroji, včetně citací E Autor se rozhodl pro užití citací formou číslování, nicméně v půlce práce dochází k nepochopitelné změně (str. 45, "Chart 3 Assets of Scandi s.r.o. (Source: own processing)" a str. 46, "Chart 4 Liabilities of Scandi s.r.o. (Source : own processing)"). Výhradu mám k používaný webových odkazů v textu práce a vůbec k odkazům na online zdroje (např. str. 73 a str. 74). Velkou výhradu mám k minimálnímu užití citací v rámci interních materiálů a zdrojů společnosti v textu práce či v návrzích (jako součást podpory zdroje dat rozpočtu nákladů apod.). Autor užívá špatnou citaci u přímo zkopírovaných obrázků od zdrojů, chybí číslo strany (např. str. 21, obr. 1, str. 22, obr. 2).
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Koráb, Vojtěch

This is a bachelor's thesis, which is unbalanced between the hangers of the part. The work shows a lack of time for its processing. Some passages of the work are not completed and the work does not form a compact whole. There are also some formal shortcomings in the bachelor thesis. Even with regard to the above-mentioned shortcomings, I recommend the bachelor's thesis for defense before the state commission.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 142622