VESELÝ, L. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Žižlavský, Ondřej

Student se v závěrečné práci zaměřil na hodnocení finanční situace společnosti VÚB, a.s. v letech 2016 až 2020. Výsledky vybraných ukazatelů finanční analýzy srovnal s konkurenčním podnikem a oborovým průměrem. Na základě analýzy student následně prezentuje vlastní návrhy na snížení doby obratu pohledávek. Jednotlivé návrhy jsou studentem vypracovány velmi obecně a zejména jejich přínosy pro podnik jsou nejasné. Například u skonta, které student vypočítal pomocí nákladů na kapitál, mu vyšla hodnota 0,05 %. Student správně interpretuje, že tato hodnota nebude pro zákazníky motivační a slevu navýšil až na 3 %. Toto však bude mít negativní dopady na hospodaření společnosti, což student nikde nereflektuje. Rozporuplně působí i návrh na uložení přebytečných peněžních prostředků na termínovaný vklad. Na jedné straně se student snaží představit opatření pro rychlejší inkaso peněžních prostředků od zákazníků (i na úkor s tím spojených negativ), které však následně alokuje na termínovaný vklad a nikterak nevyužívá pro podnikání společnosti VÚB, a.s. I přes uvedenou kritiku návrhové části doporučuji závěrečnou práci k obhajobě a studenta prosím o vysvětlení logiky jednotlivých návrhů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků E
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Karas, Michal

Analytická část práce neobjasňuje příčiny daného stavu hospodaření. V práci uvedené návrhy jsou formulovány bez jasnější vazby ke zjištění z analytické části. Návrhy navíc postrádají často logiku či si dokonce vzájemně odporují.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod E Provedená analýza výkazů nijak není cílena na objasnění vývoje, pouze systematicky popisuje hodnoty z tabulek. V rámci návrhů není zřejmá vazba mezi zjištěními analytické práce a navrhovanými řešeními.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E V rámci návrhové části si jednotlivé návrhy dokonce vzájemně odporují. Jeden návrh cílí na zvýšení likvidity poskytnutím skonta či zavedením faktoringu a druhý návrh předkládá řešení vysoké likvidity, kterou hodnotí jako nadbytečnou. Navrhované řešení vysoké likvidity spočívající v navýšení základního kapitálu či fondů ze zisku dokládá vážnou neznalost účetních souvislostí a neschopnost rozlišovat mezi aktivními a pasivními položkami.
Praktická využitelnost výsledků E Vazba návrhů k situaci firmy je velmi špatně zdůvodněna, návrhy si dokonce odporují. Případně zcela postrádají smysluplnost - student odvodí maximální sazbu skonta, kterou následně navrhuje zpětinásobit, aby byla dostatečně motivační pro odběratele. Nijak dále nehodnotí dopad z hlediska ziskovosti a už vůbec nehodnotí nutnost zavedení skonta, které opravdu potřebné není.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 142866