HOROVÁ, K. Vnitropodnikové směrnice obchodních korporací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Pěta, Jan

Autorka práce průběžně a včas konzultovala tvorbu. Kontrola práce vykazuje vyšší procento shody, ale v žádné části nevykazuje podezřelé části. Práce je primárně zaměřena na vytvoření nové vnitropodnikové směrnice týkající se dlouhodobého majetku. Tuto oblast pokrývá v obsahu, který je legislativně stanoven a veškerou problematiku postihuje. Podle mého názoru je směrnice použitelná v praxi. Otázka o obhajobě: Jak to má společnost s problematikou DPH vs. vedlejší pořizovací náklady? Skutečně tak, jak je popsáno v článku 3.7. (str. 63) navrhované vnitropodnikové směrnice?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Autorka pomocí cílené finanční analýzy zhodnotila společnost. Následně analýzou vnitropodnikových směrnic identifikovala, že společnost vnitropodnikové směrnice neaktualizovala, ani v důsledku integrace do holdingu.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup práce odpovídá standardům, stejně jako metody, které autorka použila při vytvoření své bakalářské práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Analýza společnosti a její výsledky jsou interpretovány správně, stejně jako závěrečné rozhodnutí o aktualizaci směrnice týkající se dlouhodobého majetku, který společnost ve větším množství používá.
Praktická využitelnost výsledků C Navrhované vytvoření směrnice naplňuje legislativní povinnosti účetních jednotek. Z možností, které jsou společnostem svěřeny jednoznačně vybírá vždy jednu variantu. Občas se v navržené směrnici objevují věci, které by se analyzované společnosti neměly týkat.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Práce má logickou a přehlednou strukturu, kde je identifikován problém a je vytvořen návrh na jeho zlepšení. Jazyková úroveň a použitá terminologie je na odpovídající úrovni.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Autorka používá elektronické i knižní publikace. Rozložení druhů publikací je rovnoměrné a správně využívané.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Doudová, Gabriela

Předložená bakalářská práce se zabývá tématem vnitropodnikové směrnice obchodních korporací s cílem identifikovat a analyzovat jejich nedostatky u konkrétní obchodní společnosti. Autorka práce si stanovila hlavní cíl - vytvoření komplexní vnitropodnikové směrnice zabývající se dlouhodobým majetkem. Na druhou stranu cíl definovaný v zadání bakalářské práce byl obecnější, a sice spočíval v analýze vnitropodnikových směrnic jako celku. Z mého pohledu nemohlo být tohoto cíle dosaženo, protože rozsah takovéto práce by dle mých praktických zkušeností odpovídal diplomové nebo disertační práci. Navržený cíl autorky považuji tedy v rozsahu bakalářské práce za dostatečný a jako přidanou hodnotu práce oceňuji finanční analýzu společnosti. Z praktického hlediska kladně hodnotím zvolené téma, protože problematika finančních směrnic a jejich aktualizace (vyjma společností certifikováných dle ISO s nutností roční revize) bývá v ekonomické praxi opomíjena. Výstupy bakalářské práce jsou v praxi aplikovatelné s přihlédnutím k individuálním potřebám organizace. Po obsahové a jazykové stránce nemám k práci připomínek. Předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 143115