VAŠÁTKOVÁ, V. Vnitropodnikové směrnice obchodních korporací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Pěta, Jan

Autorka práce průběžně a včas konzultovala tvorbu. Kontrola práce nevykazuje žádné podezřelé části. Práce je primárně zaměřena na aktualizaci vnitropodnikové směrnice týkající se dlouhodobého majetku. Tuto oblast pokrývá v obsahu, který je legislativně stanoven a veškerou problematiku postihuje. Při rozšíření o podrobnější přístup k účtování je, podle mého názoru, směrnice použitelná v praxi. Otázka k obhajobě: Jakým způsobem společnost přistupuje k analytické evidenci v rámci účtové třídy 0 - dlouhodobý majetek?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Autorka pomocí cílené finanční analýzy zhodnotila společnost. Následně analýzou vnitropodnikových směrnic identifikovala, že společnost neupravila vnitropodnikovou směrnici na dlouhodobý majetek o novelizace, které v roce 2021 nastaly. Tyto změny se snaží do aktualizované směrnice zakomponovat.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup práce odpovídá standardům, stejně jako metody, které autorka použila při vytvoření své bakalářské práce.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Analýza společnosti a její výsledky jsou interpretovány správně, stejně jako závěrečné rozhodnutí o aktualizaci směrnice týkající se dlouhodobého majetku.
Praktická využitelnost výsledků D Navrhovaná aktualizace směrnice splňuje legislativní povinnosti. Z možností, které jsou účetním jednotkám svěřeny jednoznačně vybírá vždy jednu variantu. Jako negativum vidím, že směrnice v účtové třídě 0 (které se primárně věnuje), nezohledňuje žádnou analytickou evidenci, přestože tak v třídě 5 (náklady) činí.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práce má logickou strukturu, kde je identifikován problém a je vytvořen návrh na jeho zlepšení. Jazyková úroveň a použitá terminologie odpovídá úrovni požadované od tohoto typu prací.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Autorka používá elektronické i knižní publikace. Širší množství zdrojů literatury by práci mohlo pomoci.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Niesytová, Žaneta

Závěrečná práce je ze všech hledisek kvalitně zpracována. Autorka zvolila tradiční strukturu práce, tj. teoretickou a praktickou. Praktická struktura obsahuje vlastní řešení. Teoretická část jasně vystihuje základní pojmy, se kterými nadále pracuje v analytické části a při návrhu řešení. Stěžejní a zároveň nejpřínosnější částí práce je praktická část bakalářské práce, která se zabývá finanční analýzou společnosti z pohledu dlouhodobého majetku společnosti. Tato analýza pak slouží jako podklad pro zpracování vlastního řešení. Text nepostrádá vlastní názory a hodnocení. Práce s literaturou je na standardní úrovni. Jelikož cíl závěrečné práce bylo zpracování vnitropodnikové směrnice, shledávám cíl bakalářské práce za splněný. Bakalářská práce naplňuje své zadání, obsahuje všechny náležitosti požadované předepsanou metodikou, je obsahově přesná a vlastní řešení lze aplikovat v praxi. Proto navrhuji hodnocení výborně a doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 143251