KAMENÍKOVÁ, K. Návrh na zlepšení systému vymáhání pohledávek u podnikatele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Musilová, Helena

Studentka se věnuje stále aktuálnímu tématu vymáhání pohledávek z pohledu věřitele. Teoretická část tvoří logické východisko pro další části práce. Analytická část obsahuje posouzení problému v jeho souvislostech, přičemž studentka propojuje informace od podnikatele s vědomostmi získanými v průběhu studia. V návrhové části studentka osvědčila schopnost interpretovat poznatky a vyvodit z nich adekvátní závěry. Návrhy jsou zdůvodněné a je doporučeno konkrétní řešení. Text má dobrou jazykovou úroveň, je vhodně strukturovaný, srozumitelný, logicky uspořádaný a čtivý. Studentka užívá správně odbornou terminologii. Studentka splnila cíl dle zadání a předložila několik návrhů řešení daného problému, přičemž zhodnotila jejich klady i zápory, ekonomické hledisko i realizovatelnost. Práce odpovídá zaměření bakalářského studijního programu. Bakalářská práce splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečné práce a lze ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ptáček, Roman

Hlavním cílem práce je předložit návrhy pro zlepšení zajištění a vymáhání pohledávek podnikatelského subjektu. Tato problematika je jistě pro každého dodavatele velmi důležitá, protože druhotná platební neschopnost mu může způsobovat velké problémy. Teoretická část je poměrně dobře zpracovaná, věnuje se převážně různým nástrojům, které jsou při vymáhání používány, ale také vybraným ukazatelům finanční analýzy, na základě kterých je možné lépe situaci týkající se řízení pohledávek analyzovat. Na základě výsledků analytické části autorka navrhuje několik opatření, u kterých provádí i ekonomickou kalkulaci. Celkově práci považuji za poměrně zdařilou. I přes drobné nedostatky, navrhuji klasifikační stupeň "B". Otázky: 1) Je možné k zajištění pohledávek využít směnku? 2) V podobných případech je možné využít i faktoringu. Jaký je jeho princip?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 143294