SMOLKA, P. Návrh na zlepšení systému vymáhání pohledávek u podnikatele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Musilová, Helena

Student se věnuje stále aktuálnímu tématu vymáhání pohledávek z pohledu věřitele. Teoretická část tvoří logické východisko pro další části práce, ačkoli kapitola věnovaná soudnímu řízení působí poněkud nepřehledně. Analytická část obsahuje posouzení problému v jeho souvislostech, přičemž student propojuje informace od podnikatele s vědomostmi získanými v průběhu studia. Kladně lze hodnotit srovnání ukazatelů za sledovaná období. V návrhové části bohužel nejsou vždy obsaženy konkrétní návrhy a jejich ekonomické zhodnocení (např. 4.3.1, 4.3.2), není zdůvodněn výběr určitých subjektů (4.2.3 - výběr bank), v kapitole 4.3.2 chybí srovnání více rozhodců a rozhodčích soudů. Vyjádření podnikatele k návrhům není citované. Student splnil cíl dle zadání neúplně, některé návrhy neobsahují konkrétní doporučení a zhodnocení ekonomické náročnosti. Práce odpovídá zaměření bakalářského studijního programu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací E
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Černíková, Eva

Práce se zabývá problematikou, která je důležitá pro každý podnik. Popisuje vznik a zánik pohledávky z různých úhlů pohledu a možné způsoby vymáhání - soudní i mimosoudní. Dále práce zdařile analyzuje stav pohledávek v naší firmě. Rešerše je zpracovaná kvalitně, obsah teoretické části je napsán odborně, metody byly zvoleny vhodně. Analytická část poukazuje na problém pozdních úhrad pohledávek, které se společnost aktivně snaží řešit. Na základě zjištěných informací autor navrhuje řešení, které je možné reálně aplikovat. V práci jsou drobné typografické chyby, které ovšem nenarušují srozumitelnost práce jako celku. Bakalářská práce splňuje požadavky na ni kladené, proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 143295