JANOUŠEK, P. Analýza napětí ve stěně levé srdeční komory během izovolumické kontrakce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaverka, Jiří

Bakalářská práce pana Petra Janouška je zaměřena na výpočtové modelování srdeční kontrakce, což je obecně problematika vyžadující zahrnutí materiálových i geometrických nelinearit a dalších charakteristik, které na bakalářské úrovni není možné ve výpočtech zohlednit. Autor na tyto překážky již v průběhu své rešeršní práce i během následujících výpočtů postupně narážel a pokusil se s nimi vypořádat v mezích bakalářského učiva. Tento cíl se mu podařilo splnit, ačkoliv občas bylo ze strany vedoucího potřeba výraznější pomoci a v průběžně předkládaných výpočtech se objevovaly i chyby. Přesto pan Janoušek prokázal velmi dobrou znalost učiva Pružnosti a pevnosti, jakož i schopnost samostatného tvůrčího myšlení. Bakalářská práce má velmi pěknou grafickou podobu (zejména díky použití sázecího systému LaTeX), výsledný dojem však trochu kazí poměrně časté gramatické chyby (zejména tvaroslovné) a také některé neobratné formulace. Celkově byly cíle práce slněny, a přestože některé výsledky kvůli nutným zjednodušením nejsou reálné, mohou sloužit jako odrazový můstek pro zpracování obdobného tématu na vyšší úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Burša, Jiří

Práce se zabývá náročným tématem z oblasti biomechaniky. Její cíle byly na vysoké úrovni a v plném rozsahu splněny, použité metody jsou adekvátní. V práci jsem našel následující nedostatky: Tvrzení na str. 24, že pro nereálně velké posuvy dostáváme reálné hodnoty napětí, je nepravdivé. Nejsou-li splněny podmínky lineární pružnosti, výpočet nemůže být platný a vypočtená napětí nejsou správná. Linearizace křivek napětí přetvoření není jednoznačně specifikována. V popisu přesahujícím rozsah látky vyučované v bakalářském studiu, především v oblasti biomechaniky srdce, vlastností svalové tkáně a principu metody konečných prvků jsou nepřesnosti, které však nejsou podstatné pro používané modely. Formální nedostatky. Gramatika – využívání hypertextových odkazů na obrázky nerespektuje skloňování. Autor má navíc obecně problém se skloňováním a správným přiřazováním českých koncovek. Obrázky jsou někdy umístěny daleko od odpovídajících odkazů v textu, což komplikuje orientaci. V obr. 5.12 chybí popis jednotlivých křivek. V MKP výpočtu byla použita hodnota součinitele teplotní roztažnosti o řád jiná než uvádí text na str.27.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140816