VÁCLAVEK, M. Návrh zařízení pro tvarování hadiček [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Knoflíček, Radek

K obhajobě předložená DP vykazuje znaky úspěšného řešení poměrně složitého problému tvarování stentů - hadiček a to pomocí nově navrženého stroje s průmyslovým robotem. Předmětem řešení je - pro veřejnost relativně nenápadný a laikům málo známý předmět - stent, což je zdravotnický prostředek trubicového tvaru umístěný v těle živého tvora tak, aby udržel průchodnost trubicové struktury, která je zúžena, nebo uzavřena. Stent tedy můžeme velice obecně definovat jako dutý trubicovitý objekt, který je cíleně zaváděn do dutých orgánů a tkání včetně krevních cév, aby zajistil jejich průchodnost. Z této definice provedení, účelu a použití pak nutně vychází složitost procesu tvarování hadičky (stentu), kdy v rámci výrobního procesu této drobné komponenty bylo nutné - včetně návrhu manipulace - zajistit ohřev topnými patronami, ochlazení vodou chlazenými čelistmi a dochlazování v chladící komoře s dopravníky. Celému procesu výroby a zejména návrhu nového stroje, robotu, koncového efektoru a jednotlivých pracovních stanic, byla věnována náležitá pozornost. Nebyly opomenuty důležité návrhové a kontrolní výpočty, jakož i simulace manipulačních operací, tedy chodu robotu, včetně jeho programu. Ačkoliv v zadání DP nebylo stanoveno, že je nutné odevzdat i model sestavy nového stroje, byl diplomantem vypracován s tím, že model nebyl součástí odevzdaných příloh DP, avšak byl vedoucímu poskytnut v nativním formátu, který je přístupný společně s ostatními odevzdanými soubory ve složce, na kterou diplomant poslal i příslušný odkaz (byl vložen také instalační soubor k programu na prohlížení 3D modelu). 3D model konstrukce stroje s robotem je tedy práce odvedená nad rámec zadání. Dle příslušné normy byla provedena analýza rizik a vypracovaná příslušná výkresová dokumentace vysoce specializovaného jednoúčelového stroje. Z hlediska formálního zpracování DP je patrné, že diplomant používá vlastní myšlenkové postupy a vlastní uspořádání obsahu práce v logickém sledu činností tak, že jsou respektovány předem definované cíle. DP plně doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vetiška, Jan

Student předložil k posouzení rozsáhlou diplomovou práci. V první části je dle zadání provedena rešerše na téma průmyslové robotiky, která svým rozsahem překračuje potřeby řešeného tématu. V následujících kapitolách je systematicky zpracován návrh zadaného zařízení pro tvarování hadiček a jednotlivé návrhy jsou podloženy potřebnými výpočty a detailní obrazovou dokumentací. Funkčnost návrhu je ověřena simulací pracovního cyklu. V závěru práce je provedena analýza rizik celého navrženého zařízení. DP svým rozsahem překračuje běžný rozsah diplomových prací a používá přístupy, které jsou pro řešené téma přílišné např. MKP analýzy. Práce má dobrou grafickou a stylistickou úpravu. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139780