HETEŠ, M. Analýza odezvy laboratorního modelu kolejiště [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kšica, Filip

Předkládaná práce se zabývá analýzou odezvy laboratorního modelu kolejiště, který vznikl v rámci probíhajících aktivit na pracovišti. V úvodní části práce nás student seznamuje s problematikou konstrukce železničních drah a aktuálně používanými způsoby modelování kolejiště skládajícího se z dráhy, vazby kolejnice-kolo a náprav, a to s důrazem na klíčové parametry kolejiště, jejichž změny mohou reprezentovat vznik a vývoj poruch. V této kapitole jsou shrnuty možnosti zpracování a analýzy signálů včetně metod wavelet scatteringu a strojového učení, přičemž množství zdrojů, o které se student opírá, značí rozsáhlou samostudii v těchto oblastech. Student se dokázal dostatečně seznámit s konstrukcí a možnostmi laboratorního přípravku a rámci experimentů upravil zatížení tak, aby se odezva blížila odezvě reálné trati. Byla provedena série měření pro různé hodnoty charakteristických parametrů, u nichž byly klasifikovány klíčové rysy v časové a časově-frekvenční oblasti a pomocí kterých byl natrénován klasifikační model support vector machine (SVM). Ten byl využit nejen pro klasifikaci konfigurace laboratorního modelu, ale byl pro srovnání aplikován i na data z reálné železnice. V práci postrádám nějaké obecnější zhodnocení využitelnosti použitých přístupů na analýzu odezev reálných tratí s ohledem na detekci možných poruch. Použité přístupy jsou velmi aktuální a dosažené výsledky budou dále využity v aktivitách probíhajících na pracovišti týkajících se monitorování železnic. Student pracoval zcela samostatně, což bohužel mělo za následek minimum průběžných konzultací. První verzi, která byla i rovněž poslední verzí práce, jsem viděl až s blížícím se termínem odevzdání. Po formální stránce je práce na dobré úrovni, je uspořádána logicky a má dobrou návaznost mezi kapitolami. Vytkl bych akorát poměrně špatnou čitelnost některých obrázků. Jazykovou stránku nemohu příliš objektivně zhodnotit, protože je práce psaná slovensky. Body zadání práce považuji za splněné, práci celkově považuji za zdařilou a doporučuji ji k obhajobě s celkovým hodnocením A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Věchet, Stanislav

Práce je věnována analýze odezvy laboratorního modelu kolejiště který reprezentuje vybranou část kolejiště ve zmenšené podobě. Práce je přehledně a logicky členěna do kapitol které popisují řešenou problematiku od rešerše modelování kolejišť, přes popis laboratorního modelu kolejiště po popis provedených experimentů. Jádro práce tvoří část měření na laboratorním přípravku a následné zpracování naměřených dat. Tato část práce je zpracována přehledně a precizně. Je patrno že student věnoval této části značné úsilí. Text je bez výrazných chyb, obrázky zpracovány v dostatečné grafické kvalitě s přehlednými popisy a odkazy v textu. Formálně, graficky i obsahově je práce na výborně úrovni a s student demonstroval že je schopen samostatně řešit inženýrské problémy. Po zodpovězení dotazů u obhajoby, navrhuji známku A, Výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139804