KAZDA, T. Stavebnicový systém stavby hlavních dílů multifunkčního obráběcího centra soustružnického typu s vodorovnou osou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Marek, Jiří

Téma předkládané diplomová práce, mělo velmi zajímavý vznik. Práce vznikla jako odpověď na speciálně vygenerovanou otázku u zkoušky z předmětu Konstrukce CNC obráběcí strojů (G1S-K). Přináší ve své práci systémový rozbor této problematiky a volí podstatné veličiny mající vliv na tvorbu nosné soustavy. Poměrně podrobně zpracoval rešerši soustružnických strojů vzhledem k tomu, jaké mají technické parametry. Taktéž vhodně vybíral optimální stavebnicový prvek pro sestavení budoucího CNC obráběcího stroje. Práci diplomanta a jeho přístup k řešené problematice lze hodnotit jako proaktivní. Na konzultace chodil pravidelně a přinášel svá řešení, která byla diskutována, a ty pak podpořil výběrem optimální varianty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pavlík, Jan

Předložená diplomová práce na téma „stavebnicový systém stavby hlavních dílů multifunkčního obráběcího centra soustružnického typu s vodorovnou osou“ je logicky uspořádaná, jednotlivé části na sebe navazují a v rámci řešení se autor snaží postupovat v intencích systémového pojetí. Je provedena nadstandardně rozsáhlá rešerše dostupných strojů na trhu, navrženy varianty, návrh a optimalizace řešení, k němuž je zpracována MKP simulace. Výtky bych měl především k samotnému konstrukčnímu řešení spojování kostek, kdy navržený systém nepovažuji za příliš funkční a současně vidím jako velice problematické jakým způsobem bude realizováno dotahování šroubů ve spojovacích elementech v případě, že jsou proti sobě, popřípadě kostka bude osazena spojovacími elementy ze všech stran. Další slabinou je i výkresová dokumentace, která by si zasloužila větší péči autora např. čtvercové otvory pro spojovací elementy, problematická vyrobitelnost, v kostkách netolerované - spojovací element ±0,1 atd. Práce z globálního pohledu naplnila cíle zadání, doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139990