SVOBODA, M. Výzkum texturovaných kluzných ložisek pro automobilové motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Omasta, Milan

Téma práce bylo zadáno velmi komplexně, se zaměřením na kombinované texturování a povlakování ložisek, přičemž každý z těchto problémů je samostatnou kapitolou VaV. Práce dále zahrnuje různé typy testů na různých zařízeních (testy opotřebení a testy s optickým modulem ve firmě DMC, testy tření na VUT). Práce studenta tedy byla komplexní a časově náročná. Součástí práce bylo odladění metody přípravy texturovaných vzorků (mechanická indentace) i postupu kombinace texturování a povlakování. Dominantní část výsledků se týká testů opotřebení, které byly velmi časově náročné (délka samotného testu až 20 hodin) a pro každý test bylo potřeba natexturovat ložisko a zajistit povlakování. Současně byly upravovány parametry textury tak, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. Kvůli náročnosti tohoto procesu je množství výsledků realtivně malé a nebylo možné smysluplně uplatnit metody statistické analýzy. Testy s optickým modulem umožňují diskuzi působících mechanizmů, ale neposkytují kvantitativní výsledky. Testům tření na zařízení na VUT byl věnován menší prostor a výsledky spíše jen doplňují testy opotřebení. V rámci vývoje metodiky byl úspěšně implementován postup kompenzace tření podpůrných ložisek, který bude využit v navazujícím výzkumu. Přístup studenta byl velmi zodpovědný a student pracoval víceméně samostatně. Veškeré testy v DMC vč. přípravy experimentálního zařízení a analýzy výsledků realizoval samostatně. Přínos práce hodnotím pozitivně, jen je škoda, že nebylo získáno větší množství výsledků, zejména u testů na tření, které by vytvořili ucelený soubor vhodný k publikování. Kromě přípravy publikace byly výsledky testů opotřebení využity při návrhu textury kluzného ložiska, která byla uplatněna jako užitný vzor v rámci řešeného projektu. Vedoucí předkládanou diplomovou práci doporučuje k obhajobě a navrhuje celkové hodnocení známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hartl, Martin

Diplomová práce se zabývá aplikovaným výzkumem a má experimentální charakter. Její cílem je popis vlivu textury radiálních kluzných ložisek s polymerním povlakem na tření a rozvoj poškození za podmínek smíšeného mazání. Cíle práce bylo dosaženo a její výsledky byly shrnuty v rukopisu vědeckého článku připraveného pro publikaci. Přehled současného stavu poznání vychází z narativní a systematické rešerše a zahrnuje jak vědecké články, tak i patentové spisy. Je logicky členěn a dává dobrou představu o stavu řešené problematiky. Chybí zde však hlubší teoretický popis funkce textury. Syntéza informací získaných z rešerší je poněkud povrchní. Výzkumné otázky vycházejí z mezery v poznání, která je jasně definovaná. Hypotézy jsou vhodně formulovány, chybí však u nich vazba na literaturu. Kapitola věnovaná materiálu a metodám dobře popisuje užitou metodiku a vazbu mezi daným experimentálním zařízením a testovanou hypotézou. Text některých podkapitol však občas postrádá jasnost a preciznost. Kapitoly věnované výsledkům a diskuzi obsahují hodnotné výsledky a verifikují navržené hypotézy. Jedná se o dobrou práci, jejíž slabinou je nepříliš dobrá kvalita jazykového projevu, občasné pravopisné chyby a nepřesnosti užitého pojmosloví.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140399