BĚLOUŠEK, O. Návrh testovacího stavu pro vývoj ozubení pro automobilové aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Czakó, Alexander

Pán Běloušek sa vo svojej diplomovej práci zaoberá koncepčným návrhom testovacieho stavu pre vývoj ozubenia pre automobilové aplikácie. Rozsah vlastného textu (úvod-záver) je 95 strán. Práca má logickú osnovu a je rozdelená do šiestich hlavných kapitol. Prvé dve kapitoly majú rešeršný charakter a obsahujú relevantné informácie pre danú tému a ciele práce. Veľmi kladne hodnotím spracovaný prehľad testovacích stavov, určených pre danú problematiku, v ČR a vo svete. Nasleduje praktická časť, ktorá tvorí väčšinu práce. Predstavených je niekoľko koncepčných návrhov, prislúchajúcich CAD modelov vrátane ich modálnych a statických štrukturálnych analýz pomocou MKP simulácií. Pri vybranom kľúčovom komponente (hriadeli) je taktiež porovnávaný numerický (simulačný) a analytický prístup. Finálny návrh stavu sa vyznačuje vyššou mierou komplexnosti – umožňuje zmenu osovej vzdialenosti ozubených kolies v stanovenom rozsahu, uhlové vychýlenie kolies voči sebe (rôznobežnosť) hriadeľov a meranie kvázi-statickej chyby prevodu pre daný rozsah točivého momentu. Z modálneho hľadiska je možné stav bezpečne prevádzkovať v celom rozsahu zvolených otáčok, avšak iba s ohľadom na otáčkovú frekvenciu, nie zubové frekvencie. Meranie dynamickej chyby prevodu je tak možné iba pri niektorých otáčkach – mimo vlastné frekvencie. Pre bližšie stanovenie kritických otáčok by sa ponúkalo realizovať harmonickú analýzu, čo by už však bolo, vzhľadom aj na veľký rozsah tejto práce, nad rámec diplomovej práce. Na výstupy tejto práce je teda možné nadviazať v budúcnosti, čo hodnotím veľmi pozitívne. Grafická stránka práce je na výbornej úrovni – kvalitne spracované obrázky. Použitých je 46 relevantných informačných zdrojov – odborná česká a zahraničná literatúra. Po gramatickej stránke nedokážem prácu plnohodnotne ohodnotiť, keďže je v českom jazyku. Študent si tému diplomovej práce vybral v predposlednom ročníku, priebežne na nej pracoval takmer dva roky a z vlastnej iniciatívy sa zúčastňoval konzultácií, na ktoré chodil pripravený. Samostatnosť študenta však najmä v poslednom semestri klesala, keďže potreboval väčšie množstvo rozsiahlejších konzultácií – to sa premietlo aj do celkového hodnotenia. Študent preukázal, že je schopný aplikovať vedomosti nadobudnuté počas štúdia pri riešení daného komplexného problému. Ciele práce boli splnené na veľmi dobrej úrovni v plnom rozsahu, práca obsahuje všetky požadované náležitosti. Prácu odporúčam k obhajobe s celkovým hodnotením B/veľmi dobre.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Řehák, Kamil

Diplomová práce pana Bělouška je zaměřena na koncepční návrh testovacího stavu pro vývoj ozubení. Za účelem nalezení možných návrhů byla provedena adekvátní rešerše, jež je v práci dostatečně popsána stejně tak, jako teorie, respektive znalosti nutné pro pochopení všech požadavků kladených na testovací stav. Záměrem je navržení testovacího stavu, na kterém bude možné realizovat výzkum a vývoj napříč rozdílnými aplikacemi, tudíž je předpokládáno jednoduše měnit osovou vzdálenost či dokonce úhel záběru ozubených kol, s tím jsou však kladeny vysoké požadavky na celý testovací stav, který se tak stává komplikovaným. V rámci práce je postupováno dle logických kroků, kdy jsou analyzovány jednotlivá kritická místa, kterými se student postupně zabývá, přičemž prezentovány jsou pouze klíčové změny koncepce. V rámci práce je provedena modální analýza testovacího stavu, přičemž zde je požadavkem splnění vlastní frekvence převyšující 100 Hz, což je však spojeno pouze s otáčkovou frekvencí. I přes skutečnost, že se jedná o koncepční návrh, bylo by vhodné rozpracovat rozsah budicích frekvencí. V důsledku zajištění univerzálnosti stavu je nakonec zamýšleno využívat stav pro statickou chybu převodu, na základě čehož se student domnívá, že daná frekvence bude vyhovující. V práci jsou provedeny i kontroly dalších klíčových uzlů pomocí metody MKP. Pozitivně hodnotím kvalitu zpracování obrázků, práce jako celek je zpracována na velmi dobré úrovni. Student v rámci zpracování předložené práce prokázal, že je schopen aplikovat znalosti nabyté během předcházejícího studia na řešení daného komplexního problému. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140755