ŠPIČÁK, O. Právo stavby v kontextu oceňování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

V diplomové práci autor shrnul obsah jednotlivých odborných pojmů a komplexně popsal vývoj institutu práva stavby a současný stav. Pro období od roku 1951 do roku 2014, uvádí, jak byly možnosti vlastnictví omezeny a změněny. Doplněny jsou i kapitoly o možnostech uplatňování práva stavby v Rakousku, Německu a ve Francii vč. odlišností. Druhá část diplomové práce je zaměřena ne oceňování, jsou zde uvedeny definice základních pojmů – hodnoty (podle NOZ a podle mezinárodních oceňovacích standardů) a ceny. Následuje uvedení jednotlivých metod ocenění s důrazem na ocenění práva stavby. Ve třetí části je provedeno modelové ocenění konkrétního práva stavby s komentářem jednotlivých kroků výpočtu. Uvedeny jsou 3 simulované alternativy ocenění pozemku zatíženého právem stavby (na dobu 10 let a na dobu 99 let ve variantách s prováděnou údržbou a bez údržby). Výsledky vedou k logicky kritickému posouzení užitečnosti institutu práva stavby. V závěru jsou shrnuty možné situace vedoucí k využití institutu práva stavby a zhodnocena motivace případných účastníků. Doplněna je i úvaha o reálnosti předpokladů, funkčnosti a možnosti dobrat se korektních výsledků při ocenění.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Doležalová, Monika

Diplomová práce se zabývá právem stavby. Rešeršní část práce je podrobně zpracována, nabízí historický exkurz, uvedeny jsou informace, jak je problematika řešena u vybraných zemí v zahraničí. V kapitole oceňování práva stavby podle cenových předpisů student mimo jiné vhodně okomentoval problémové části tohoto (daného) postupu. Práce obsahuje modelové ocenění vybraného práva stavby, které bylo zřízeno k pozemku v katastrálním území Medlánky. Student ocenil právo stavby v několika variantách a rovněž ocenil i pozemek zatížený právem stavby. Student ve své diplomové práci splnil cíl a úkoly vymezené zadáním, práci doporučuji k obhajobě s navrženým hodnocením „B“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 127928