HUMPOLÍK, J. Webová aplikace využívající vícefaktorovou autentizaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Doležel, Radek

Diplomová práce pojednává o vícefaktorové autentizaci využívající hardwarové prostředky pro přihlášení uživatelů do vytvořené webové aplikace. K realizaci vícefaktorové autentizace student použil nad rámec zadání i jiné a zajímavé prostředky, přičemž využití kryptografických čipových karet mohla být podle zadání věnována větší pozornost. Současně některé části práce by si zasloužily podrobnější popis a to především ve formě souvislého textu, např. teoretický základ, zvolená metodika implementace vícefaktorové autentizace, vlastnosti vytvořené webové aplikace. Při zpracování diplomové práce student konzultoval danou problematiku a předkládal průběžné výsledky, kterých dosahoval při praktickém plnění zadání. V závěru pak předvedl funkční webovou aplikaci využívající v práci zmíněné metody autentizace. Až na často chybějící odkazy na obrázky a slabší návaznost a souvislost jednotlivých kapitol je zpracování diplomové práce po formální stránce v pořádku.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Hajný, Jan

Zadáním práce je vytvoření webové aplikace, která bude využívat vícefaktorovou autentizaci k řízení přístupu uživatelů. Z tohoto pohledu je zadání splněné, webová aplikace vznikla a je zdokumentována. Jako velmi problematickou však považuji formu a obsah práce. Téměř chybí teoretický úvod, který by shrnul problematiku autentizace. Jsou sice popsány některé současné autentizační služby, chybí mi však nějaký souhrn, či vyšší jednotný cíl kromě pouhé implementace existujících služeb. Samotná praktická část textu zahrnuje především konfiguraci webového serveru a vývojového prostředí Android. Je zde technický návod na konfiguraci, opět mi ale chybí bližší popis proč se tyto kroky dělají, jaký mají význam, širší souvislosti atd. Chybí zkušenosti z vývoje webové aplikace, Android softwaru. Bodový výčet vlastností nepovažují za dostatečný. Není tak možné dobře posoudit vlastní přínos studenta. Text tak působí jako jeden z mnoha návodů dostupných na webu, ne jako komplexní diplomová práce. Celkově mně diplomová práce připomíná spíše práci bakalářskou (rozsahem 30 stran, chybějícím teoretickým základem a nedostatečnou diskuzí výsledků). Z formálního pohledu je práce akceptovatelná, chybí ale vysvětlení zkratek při prvním použití a použití důvěryhodných referencí.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 62903