SUCHÁ, K. Inkorporace glukóza oxidázy do hydrogelových struktur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Mravec, Filip

Studentka Klára Suchá zpracovala bakalářskou práci na téma inkorporace enzymu do hydrogelové matrice. Součástí práce byla optimalizace detekce uvolněného peroxidu vodíku z hydrogelové matrice a jeho spektroskopické stanovení. Studentka si základ práce sama navrhla, po celou dobu vykazovala vysokou míru samostatnosti a pečlivosti. Konzultace využívala v dostatečné míře. Její práce přinesla velmi zajímavé výsledky s publikačním potenciálem. S její prací jsem velmi spokojen a navrhuji hodnocení stupněm výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Ve své bakalářské práci se studentka Klára Suchá věnovala inkorporaci glukóza oxidázy (GO) do struktury agarózového hydrogelu a studiu tvorby peroxidu. Hlavní motivací pro tento výzkum bylo možné využití připravených formulací v oblasti medicínských aplikací. Podle mého názoru je téma práce zajímavé a originální. Práce je vypracována na 39 stranách v českém jazyce. Po jazykové stránce je práce na solidní úrovni, nenašel jsem velké množství překlepů ani gramatických chyb. Teoretická část práce je možná až zbytečně dlouhá, co však musím ocenit je kvalitu zpracování 3. kapitoly, která se věnuje popisu současného stavu poznání. Za takto podrobně a zajímavě rešerše pojatou kapitolu by se nemusela stydět ani leckterá diplomová práce. Co naopak po formální stránce předloženou bakalářskou práci poněkud sráží je způsob presentace dat – legendy v obrázcích často odkazují pouze na čísla vzorků (viz. obrázky 15-19) přičemž podrobnější popis vzorů musí čtenář hledat v tabulce v příloze. To je dosti nešikovné a nepraktické. Věřím, že při troše úsilí šla tato záležitost vyřešit lépe. Studentka naplnila beze zbytku všechny definované cíle práce. Je zajímavé, že studentka pozorovala vznik H2O2 v gelu i bez přídavku substrátu (glukózy), což si vysvětluje nízkou substrátovou specifitou GO, která měla za substrát přijmout agarózový řetězec. Musím se přiznat, že toto vysvětlení mi nepřijde příliš pravděpodobné. Nicméně je potřeba ocenit snahu studentky vysvětlit podivuhodný artefakt měření. Celkově jsou výsledky poctivě popsány, komentovány a diskutovány. Podle mého názoru mohou presentované experimenty a data představovat velice dobrý odrazový můstek pro navazující studie. Na základě výše uvedeného práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138847