ZERZÁNEK, O. Experimentální stanovení mechanických vlastností segmentů pryžových spojek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Prokop, Aleš

Diplomová práce pana Zerzánka se zabývá testováním mechanických vlastností segmentů pryžových spojek, přičemž cílem bylo seznámení se se zkušebním stavem, posouzení vhodnosti a návrh příslušných technických experimentů za účelem stanovení mechanických vlastností, a to včetně zpracování postupů pro vyhodnocení. Student ke zpracování přistupoval zodpovědně, pravidelně užíval konzultací a logicky volil kroky k dosažení cílů. Pozitivně hodnotím aktivní přístup, samostatnost a vlastní iniciativu, což se projevilo na rozsahu práce. Student prokázal schopnost nabytí znalostí, potřebných pro zpracování tohoto tématu závěrečné práce. Cíle byly splněny v celém rozsahu, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Řehák, Kamil

Diplomová práce pana Zerzánka se zabývá experimentálním stanovením mechanických vlastností segmentů pryžových spojek, kdy bylo studentovi poskytnuto testovací zařízení pro cyklické zatěžování vzorků. Student se v rámci rešeršní části věnuje zpracování přehledu jednotlivých typů pryžových spojek, kdy je rozebrána konstrukce a princip přenosu krouticího momentu. Nechybí zde ani přehled klíčových mechanických vlastností polymerových materiálů a také ukázka obdobných testovacích zařízení, založených na principu elektrohydraulického buzení. Rešeršní část je dostatečně zpracovaná, možná až nadbytečných informací nabývají kapitoly s rozdělením spojek. V praktické části se student seznamuje s poskytnutým testovacím zařízením, kdy rozebírá princip funkce jednotlivých komponent, způsob instrumentace a nechybí modální a harmonická analýza sestavy. Zde si myslím, že mohl být hlouběji promyšlen způsob a místo aplikace buzení, které neodpovídá reálnému charakteru zatěžování. Převážná část praktické práce je věnována samotnému testování a následnému způsobu vyhodnocení výsledků, kde pozitivně hodnotím nástroj, vytvořený v programovém prostředí Matlab, který umožňuje stanovení změny tuhosti a prodloužení v závislosti na frekvenci testování, počtu cyklů a teplotě. Problematika je zpracována logicky a přehledně. Práce je psána čtivou formou s minimálním množstvím gramatických chyb. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 137272