VALACH, T. Virtuální zprovoznění robotizovaného obráběcího pracoviště [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Bražina, Jakub

Předložená diplomová práce o celkovém počtu 82 stran měla za cíl virtuální zprovoznění robotického obráběcího pracoviště. V rešeršní části student shrnul řešenou problematiku. Prvně musel student vytvořit obráběcí pracoviště v prostředí ABB Robot Studio. Následně spojil virtuální robotický kontrolér s PLC skrze OPC server. Student pracoval samostatně a veškeré propojení zahrnutých softwarů nastudoval a zprovoznil sám. Oceňuji přístup studenta při řešení bezpečnosti pracoviště zejména při volbě měniče a jeho následné integrace do pracoviště. Práci považuji za zdařilou a doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením výborně A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Štěpánek, Vojtěch

Předložená diplomová práce pojednává o aktuálním tématu virtuálního zprovoznění robotické obráběcí buňky. V rešeršní části práce autor shrnul základní pojmy z oblasti programování robotu a softwary, které v praktické části používá k řešení zadané úlohy. V teoretické části se vyskytují drobné formulační nedostatky. Oproti tomu však kladně hodnotím vložení podkapitoly o režimech bezpečného zastavení stroje. Praktická část popisuje postup řešení zadané úlohy od CAM generování obráběcích procedur, sestavení modelu buňky až po návrh PLC řídicího programu včetně HMI. Obr. 37. je nepřehledný a mohl by být nahrazen jinak strukturovaným diagramem. Autor prokázal dostatečné znalosti pro sestavení koncepce funkčního virtuálního zprovoznění mezi platformami Beckhoff, OPC UA a robotem ABB. Po zodpovězení doplňujících otázek práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139864