POULÍČEK, M. Úprava motocyklového zážehového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaplan, Zdeněk

Student, Poulíček Matěj, Bc, si pro svoji diplomovou práci vybral téma „Úprava motocyklového zážehového motoru“. Při zpracovávání úkolu postupoval svědomitě, zodpovědně, iniciativně a velmi samostatně. Konzultací využíval zpočátku k vyjasnění cílů, později při rozhodování o zvolených postupech řešení. Shromáždil velké množství dostupných poznatků a vytvořil ucelený přehled související problematiky včetně vlastního stanoviska k jednotlivým aspektům. Poznatky získané během magisterského studia i samostudiem dokázal využít v zásadě správným inženýrským způsobem. Zadání lze považovat za splněné v celém rozsahu, přes některé věcné i formální nedostatky. Předložená diplomová práce splňuje všechny předepsané náležitosti, lze ji doporučit k obhajobě před komisí pro SZZ.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Ramík, Pavel

Diplomová práce Bc. Matěje Poulíčka se zabývá výpočtovými simulacemi úprav motocyklového motoru pro zvýšení výkonu. Přehled možných úprav v úvodu práce je účelný a přehledný a popisuje z reálného hlediska jejich podstatné možnosti. Student se zabýval konkrétními úpravami uvažovaného motoru Aprilia Leonardo 250. Výpočtové simulace byly provedeny prostřednictvím software GT-Power pro původní 2V variantu, upravenou 4V variantu a optimalizovanou 4V variantu. S modely sestavenými pro tyto varianty a zadanými vstupními parametry lze souhlasit. Výsledky jsou přehledně zdokumentovány v grafech na obr. 78 až 82.a v tabulce 2. v kap. 3.3 a lze s nimi taktéž souhlasit. V práci je dále provedena výpočtová MKP analýza namáhání pístního čepu, ojnice a klikové hřídele pro zkoumavé varianty, výsledky jsou přehledně zdokumentovány. Zde mám vážnou výhradu k hodnocení výsledků. U klikového mechanismu se jedná o cyklické namáhání, hodnocení je ale provedeno pouze na základě výsledků statických analýz porovnáním s mezí kluzu materiálu nebo dokonce s mezí pevnosti (viz např. u klikové hřídele na str. 79 „Vzhledem k tomu, že mez pevnosti je vyšší než maximální napětí, pak lze považovat navýšení maximálních sil a tlaků za bezpečné“), proto se k tomu váže jedna z otázek. Závěr celé práce je spíše rekapitulací provedených kroků než výsledným zhodnocením, to je nutno hledat v předchozích kapitolách. Uspořádání práce je logické a přehledné, technické vyjadřování studenta je na dobré úrovni. Po grafické stránce je práce taktéž na dobré úrovni, obrázky jsou účelné a zřetelné, po textové stránce práce obsahuje pouze některé méně podstatné pravopisné chyby. Cíle dané zadáním byly v práci naplněny, diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 140361