CHVÁTAL, P. Výroba odlitků z hliníkové slitiny Unifont 90 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaňa, Václav

Student při hledání literárních zdrojů i jejich následném zpracování pracoval velmi samostatně. V praktické části se aktivně podílel na přípravě všech experimentů i na vlastním odlévání a zpracování zkušebních odlitků. Veškerou přípravu a provedení experimentů ve spolupracující firmě si řídil zcela sám. Stejně tak při následném zpracování zkušebních vzorků, přípravě desítek metalografických vzorků a vyhodnocení veškerých získaných dat pracoval pečlivě a zcela samostatně. Všechny zadané cíle práce byly splněny. Studentův aktivní přístup a samostatnost hodnotím velmi kladně. Jeho diplomovou práci považuji za velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Lána, Ivo

Teoretická část práce je zvládnuta velmi dobře, v kapitolách k vlastnostem hliníkových slitin jsou některé pojmy nepřesné (názvosloví a popis porozit). Sievertsův zákon je vyjádřen vztahem, který obsahuje dvě konstanty bez řádného vysvětlení, dle názoru oponenta je více využívána formule součinu konstanty závislé na teplotě a odmocniny tlaku. Experimentální část práce je sice logicky uspořádána, ale výsledky pevností vzorků neodpovídají očekávaným závislostem na tažnosti, obdobně v v grafech vychází často nízké hodnoty koeficientu determinace, nelogické jsou i řádové rozdíly. Student sám uvádí v závěru, že mohlo dojít k záměnám zkušebních těles. Dle názoru oponenta tato nepříznivá okolnost mohla být způsobena i tím, že experimenty byly prováděny na různě vybavených pracovištích s malou jistotou přijatelné přesnosti výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140380