PETŘÍK, M. Optimalizace tvaru formy (sestavení stromečku) s ohledem na obalování robotem (ALUCAST) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Horáček, Milan

DP Michala Petříka byla vypracována především pro potřeby a dle zadání firmy Alucast,s.r.o. Hlavním cílem DP bylo optimalizovat design stromečku tak aby při robotickém obalování bylo dosaženo co nejvyššího využití tekutého kovu, tj. podílu vlastních odlitků ke vtokové soustavě. V teoretické části diplomant rozebral velmi přehledně celou zadanou problematiku,tj. především faktory ovlivňující optimální tvar stromečku. Doposud se vždy ale jednalo o obalování manuální, kde je omezena hmotnost obalovaného stromečku. Nyní, kdy se ve slévárnách uplatňuje především v obalovně použití robotů, vzniká možnost současného obalení nejen jednoho většího stromečku ale většinou i současného obalení několika. Problém ovšem je , že technologové většinou aplikují tvar stromečku používaný pro obalování ruční a tím pak využití tekutého kovu není na potřebné úrovni. Pro experimenty této DP bylo vybráno celkem 6 odlitků, představující typicky vyráběný sortiment a pro tyto odlitky byly navrženy nové tvary/uspořádání stromečků pro obalování robotem, tak aby se jednak zvýšilo využití tekutého kovu ale také aby byla zachována konečná kvalita odlitků. Tento cíl byl splněn a výsledky ukázaly, že lze těmito úpravami podstatně zvýšit ekonomický přínos pro slévárnu Alucast. Diplomant pracoval zcela samostatně a to v provozních podmínkách firmy. Také zpracování DP je na velmi dobré úrovni a diplomanta proto hodnotím vysoce kladně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šmatelka, František

Teoretická část diplomové práce je přehledně zpracována a popisuje celý proces výroby odlitků přesného lití. Použité ilustrační obrázky a fotografie dokreslují celou problematiku a vytváří ucelený obrázek i pro neodborníky. Za nedostatek v teoretické části práce považuji zbytečně podrobný popis jednotlivých technologických operací, které odvádí pozornost od zkoumaného tématu . Zde bych doporučil, aby autor popis zjednodušil a zestručnil. Praktická část názorně popisuje koncepci jednotlivých porovnávacích zkoušek a je doplněna množstvím obrázků, které přispívají k jejich pochopení. Výsledky jednotlivých zkoušek jsou shrnuty v tabulkách. Tato část je zpracována velmi dobře. Za drobný nedostatek opět považuji příliš podrobný popis ve kterém se čitatel může ztrácet. V Závěru diplomové práce bych doporučil přehledněji a transparentněji shrnout dosažené výsledky Celkově je diplomová práce zpracována velmi dobře, s logickým uspořádáním teoretické a experimentální části. Dané téma je prozkoumáno dostatečně hluboko a s odpovídajícími reálnými výsledky použitelnými v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 140670