LANZENDÖRFER, T. Použití inerteru ve vozidlové technice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Lanzendörfera řeší použití inerteru ve vozidlové technice. V první kapitole je obecně analyzován inerter, následně je sestaven multibody model, s jehož využitím bude následně vliv inerteru zkoumán (různá jeho uspořádání). Poté je proveden rozbor vlivu změny jednotlivých parametrů na chování modelu. Pro vybrané jízdní situace (různé typy vozovek, přejezd nerovnosti apod.) je zhodnocen vliv inerteru na chování vozidla (modelu). Pan Lanzendörfer přistupoval k řešení diplomové práce velice samostatně. Je třeba uvážit že užití inerteru ve vozidlové technice nemá dlouhou historii, proto i počet podkladů ke studiu této problematiky není vysoký. I přesto dokázal student vytvořit dobrou úvodní studii vlivu inerteru na chování dynamického systému s využitím zjednodušeného modelu vozidla. Z neznámého důvodu není od kapitoly 5 analyzován vliv inerteru na rozptyl dynamické síly pod kolem vozidla, což by měl být jeden ze zásadních přínosů inerteru. Zároveň i čtvrtinový model vozidla mohl z důvodu přesnějších výsledků uvažovat i vliv použitelného zdvihu tlumiče (kola), tedy modelovat doraz odpružení, nedovolit záporné síly pod kolem apod. Přestože zadání směřovalo primárně k uvážení vlivu inerteru na chování vozidla mohlo být uváženo konstrukční řešení pro dosažení analyzovaných inertancí, aby si čtenář dokázal představit, co tyto hodnoty obnáší konstrukčně (hmotnostně). Po obsahové stránce diplomová práce naplnila zadání. Z hlediska grafického i stylistického je na velmi dobré úrovni. Některé analýzy a skutečnosti mohly být zpracovány hlouběji a uváženy šířeji, i tak se jedná o velice dobrou úvodní studii v oblasti, která ani některým odborníkům v oblasti není dostatečně známa.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hejtmánek, Petr

Základním cílem studenta bylo vytvoření celkové analýzy vlivu inerteru aplikovaného v systému odpružení na jízdní vlastnosti automobilu. Nejprve jsou ve stručnosti představeny různé konstrukční varianty inerteru s popisem jejich funkce. Zbytek práce tvoří vyhodnocení výpočetních simulací, které byly zaměřeny na zhodnocení účinku inerteru pro několik variant nerovností, tj. pro různá buzení systému odpružení. Tato část přináší spoustu zajímavých informací o vlivu inerteru na komfort i jízdní vlastnosti vozidla, nicméně některá zjednodušení v modelu tyto poznatky částečně znehodnocují. Jedná se zejména o situace, kdy vzniká záporné zatížení kol, tomu se dalo zamezit použitím jednoduché podmínky ve čtvrtinovém modelu. Výsledky simulací se navíc daly více vytěžit, například posouzením relativní polohy odpružené hmoty vůči hmotě neodpružené by byl patrný účinek inerteru na využívání zdvihu tlumiče, což by patrně poukázalo na potřebu doplnění dorazů zdvihu do modelu odpružení. Formálně i stylisticky je práce na dobré úrovni, avšak hodnocení částečně sráží délka práce, jelikož rozsah samostatného textu bez obrázků a tabulek činí zhruba 32 normostran. Celkově práce poskytuje zajímavé informace a náměty k dalšímu zkoumání, nicméně se dal simulační model vozidla o něco více přiblížit realitě a mohlo být získáno více poznatků z realizovaných simulací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 140938