ONDRÁČEK, M. Návrh kondenzátoru jaderné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Milčák, Pavel

Bakalářská práce je zaměřena na návrh kondenzátoru pro jaderný zdroj Dukovany. Na úvodní teoretickou část věnovanou jaderné energetice navazuje část popisující systém kondenzace. Stěžejní částí práce je tepelný výpočet kondenzátor a vliv změny provozních podmínek na parametry páry. Bakalářská práce je zpracována na dobré úrovni, svědčí o dobré orientaci studenta v dané problematice. Drobné nepřesnosti ve formulacích jsou v práci sice obsaženy, ale u studenta obecné studijní formy B-STI se ještě nepředpokládají detailní znalosti. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kracík, Petr

Předložená bakalářská práce se zabývá parním kondenzátorem v jaderné elektrárně. V úvodu práce je stručně popsána jaderná elektrárna, přičemž důraz je kladen na systém kondenzace a odvod zbytkového tepla. Pro provozní parametry, které jsou v tabulce 2, kde je chybně uvedena shodná suchost páry pro rozdílné provozní podmínky, je navržena velikost teplosměnné plochy kondenzátoru a následně byl testován vliv změny provozních podmínek. Práce obsahuje nepřesnosti či zavádějící informace. Jako například, že s klesajícím tlakem roste účinnost PT, nekondenzovatelné plyny vznikají při kondenzaci, s otáčkami PT se mění výstupní suchost páry a podobně. Práce však neobsahuje zásadní nedostatky, chyby a splnila zadání v celém rozsahu. Po formální, jazykové a pravopisné stránce je práce na odpovídající úrovni. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře / B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139376