CEJPKOVÁ, M. Srovnání vybraných způsobů ocenění pro nemovitost typu rekreační chata v lokalitě Hanušovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Štola, Josef

.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Zhodnoceny jsou rozdíly v cenách při r§zných formách ocenění, chybí vyhodnocení možných dopadů na obchodování s těmito nemovitostmi.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Obsahově zpracováno přehledně a úplně.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C
Odborná úroveň diplomové práce C Jako vhodné se jeví podrobnější analýzy dosažených výsledků.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Nedostatky viz bod 4.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Zdroje vhodné.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Práce je vypracována na požadované obsahové i odborné úrovni, kterou nesnižují drobné nepřesnosti, doporučuji ji proto k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Studentka provedla ověření metodiky na 5 objektech; možná mohl být použit větší výběrový soubor.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C U kapitoly 3.1 chybí uvedení pramene, zřejmě oficiální stránky města Hanušovice, jež jsou velmi podobné: http://www.hanusovice.info/index.php?id=historie.html
Obtížnost a správnost řešení B Objekt č. 1 - str. 44 - cena se podle oceňovací vyhlášky zaokrouhluje na desetikoruny, nikoliv na tisíce (8754 Kč - 9000 Kč?), obdobně i dále. V souhrnných tabulkách bylo vhodnější v záhlaví namísto Administrativní cena použít termín Cena zjištěná.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Studentka provedla ocenění 5 rekreačních chat porovnávacím a nákladovým oceněním podle oceňovací vyhlášky a k tomu ocenění přímým porovnáním s prodávanými inzerovanými objekty.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Výsledné porovnání je velmi zajímavé, včetně uvedených tabulek a zejména diagramů. Pro zobecnění by bylo zapotřebí vyhodnotit více objektů.
Odborná jazyková úroveň A Po jazykové stránce jsem nenašel chyby. Po odborné stránce bylo asi vhodnější preferovat termín "obvyklá cena" oproti staršímu "obecná cena" (kapitola 2.1.1.10). Zde postrádám definici obvyklé ceny z novelizovaného zákona o cenách, jež sice není ve skriptech z roku 2008 (novelizace zákona byla pozdější), ale byla opakovaně uváděna na přenáškách.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Písemná i grafická úroveň je na odpovídající úrovni, snad veličiny měly být uvedeny ležatým písmem (kurzívou). Citace mohly být také pro lepší odlišení uvedeny kurzívou. Obrázky jsou číslovány a opatřeny popisky, bylo by vhodné fotografie orámovat linkou kvůli jednoznačnosti přechodu do okolní plochy.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 62890