KLÍMA, P. Možnosti ve vytápění rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Toman, Filip

Pán Klíma vypracoval bakalářskou práci o možnostech ve vytápění rodinných domů. V rešeršní části se věnuje palivům a zdrojům tepla. Tato část je zpracována na bakalářskou práci celkem obsáhle ale přehledně. Vytknou můžu jen některé nepřesnosti při popisu určitých zdrojů tepla. Hlavní částí práce je výpočet tepelných ztrát vybraného rodinného domu a následné ekonomické posouzení využití různých tepelných zdrojů pro jeho vytápění. Práce je zpracována přehledně a na velmi vysoké úrovni. Student v průběhu zpracování práce pracoval systematicky, samostatně zpracovával podklady a vyhledával informace k řešenému problému. Student také sám navázal při řešení této práce spolupráci s firmami pro vyladění konečných cen jednotlivých zdrojů. Velmi oceňuji samostatnost studenta při řešení jeho závěrečné práce. Práce formálně splňuje požadavky na bakalářskou práci. Student splnil zadání v celém rozsahu, proto doporučuji jeho práci k obhajobě a hodnotím známkou: Výborně (A)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Elbl, Patrik

Tématem bakalářské práce od Petra Klímy jsou možnosti ve vytápění rodinného domu. Práce je rozdělena na rešeršní a výpočtovou část. V rešeršní části se autor zaměřuje na různé druhy paliv a zdroje vytápění, které se používají pro vytápění rodinných domů. Výpočtová část pojednává o stanovení tepelných ztrát reálného objektu a ekonomickém zhodnocení pěti alternativních zdrojů vytápění. Práce je zpracována na velmi dobré úrovni s minimem chyb a překlepů. I přesto bych rád zmínil pár drobností jako nekonzistentní používání pomlčky a spojovníku, dále špatně uvedenou jednotku u výhřevnosti v tabulce 2 nebo chybné označení oxidu uhličitého za hořlavý plyn v kapitole 2.1.3. Autor v práci využívá 58 zdrojů informací, které dokázal přehledně zpracovat a interpretovat. Velmi oceňuji výpočtovou část, která je zpracována velmi kvalitně, zejména kladně hodnotím zakomponování celkových nákladů na vytápění a ohřev teplé užitkové vody pro roky 2020, 2021 a 2022. Dále autor práce zpracoval nad rámec svých cílů problematiku vlivu vnitřní teploty na roční náklady na vytápění, což se v dnešní době jeví jako nejlepší úspora. Přiložená výpočtová příloha jen potvrzuje kvalitu a odbornost samotné práce. Předložená práce splnila cíle a náležitosti v plném rozsahu kladené na tento typ práce. Práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139727