BUBNÍK, Š. Návrh a výroba odlitku kladiva Mjölnir [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Myška, Martin

Student Šimon Bubník zpracoval přehledně svoji bakalářskou práci na téma „Návrh a výroba odlitku kladiva Mjölnir“. Cíle práce byly splněny. Text práce je zpracován na 26 stranách, což odpovídá požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Z uvedených 33 zdrojů je minimum cizojazyčných, a i ty jsou většinou použity pouze na ilustrace. Citace nejsou v textu chronologicky sestaveny a místy dokonce chybí. Práce je po stylistické a odborné stránce na velmi dobré úrovni. Student pracoval samostatně a aktivně konzultoval. Teoretická rešerše na téma netrvalých forem byla studentem zpracována na základě mého doporučení. Práci hodnotím jako velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bořil, Petr

Cílem předložené práce bylo navrhnout technologii pro výrobu odlitku kladiva Mjölnir a využít nástroje rapid prototypingu. Cíle práce byly splněny, nicméně se práce až příliš zabývá rozborem výroby pískových forem (i dnes již nepoužívaných technologií) a moderní využití metod rapid prototypingu je zde zmíněno jen okrajově. Práce je zpracována přehledně a je rozčleněna do jednotlivých kapitol, které mají logickou návaznost a je na dobré jazykové a stylistické úrovni. V práci bylo použito celkem 33 zdrojů, nicméně 12 z nich jsou pouze zdroje stažených obrázků a velká část práce se opírá o 4 zdroje 30 let staré, chybí zde využití odborné zahraniční literatury. Některé citace nejsou řazeny chronologicky, tak jak jdou v textu a jedna literatura není uvedena v textu vůbec. Dále se v práce objevují drobné chyby a nepřesnosti např.: -str. 21 má zřejmě místo "chemická povaha dané litiny" být správně "chemická povaha dané slitiny" - str. 28 chybí číslo obrázku v odkazu v textu Závěr práce popisuje spíše obsah práce a chybí zde shrnutí výsledků práce. Celkově je ale práce na dobré odborné úrovni a doporučuji ji obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 140471