POLOCH, M. Maziva vhodná pro tažení hlubokotažných plechů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Jopek, Miroslav

Cílem hodnocené diplomové práce bylo posouzení maziv vhodných pro tažení hlubokotažných plechů. Práce má dobrou odbornou úroveň. Je patrné, že se autor v dané problematice orientuje, což prokázal ve zdařilém návrhu experimentu a zkušebního nástroje, který pro experimenty využil. Spolupráci s vedoucím hodnotím jako výbornou. Autor pravidelně konzultoval a byl při tvorbě práce samostatný a aktivní. Celkově hodnotím DP jako zdařilou: formou, obsahem i rozsahem splňující nároky kladené na formát diplomové práce a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Císařová, Michaela

Diplomová práce je zaměřena na experimentální ověření maziv od různých výrobců v navrženém přípravku simulující tažení výtažku. Na základě vyhodnocení těchto testů má být nejvhodnější mazivo ověřeno v praxi. Literární rešerše se zabývá technologií tažení plechu, tvařitelností ocelí, tribologií a druhy maziv. Obsahem je tato kapitola dostačující, avšak zkoušky pro stanovení koeficientu tření (viz kap. 3.2) nebyly v praktické části aplikovány. Samotné zpracování práce je provedeno tzv. horkou jehlou. V textu se nachází věty nedávající smysl, chybí slova, přísudek, chybné skloňování a časování (např. věta vztahující se k tab. 1 nedává smysl; str. 17 „Minimální poloměry zaoblení tažné tažníku jsou rozepsány dle velikosti průměru výtažku v následující tabulce tab. 3.“; „Pro nás bude stěžejní hlavně oceli hlubokotažné, …“; „Dle teorie maximálních smykových napětí.“ není úplná věta str. 13; „Existuje několik možností ke snížení deformačního stárnutí a to sice.“ str. 25 věta dále nepokračuje). V souvětích chybí čárky a u symbolů v textu nejsou použity indexy. Rovnice nemají úplnou legendu (např. rov. 1.2 není definováno D0, rov. 1.4 S), nejsou jednotné (u rov. 1.9 jsou uvedeny jednotky, jinde nejsou), u některých jsou chybně uvedeny symboly (rov. 1.17 Spř není materiálová konstanta, jedná se o plochu přidržovače, rov. 3.1). Na str. 18 je uveden vztah 1.19 pro výpočet tažné rychlosti, avšak jeho správnost nelze dle uvedeného literárního zdroje ověřit a domnívám se, že není správný. V seznamu použitých zkratek a symbolů nejsou uvedeny některé použité symboly z nadefinovaných vztahů (Lh, L0, Re, Am,). Na str. 29 jednotka pro dynamickou viskozitu není správně. Ve vztahu 2.2, 3.4 není legenda úplná, jednotky nesedí. Diplomant se v práci odkazuje na použitou literaturu, avšak ta není správná (např. str. 18 tab. 4, obr. 21, 22). V textu jsou chybné odkazy např. na obrázek 18 (správně obr. 17, navíc z textu pod tímto obrázkem není zřejmé, co je hodnoceno; obr. 35), v tab. 5 jsou uvedeny hodnoty tažné mezery, nikoli vůle. Na str. 27 jsou hodnoceny výhody zkoušky pěchování dle Erichsena. Práce by měla být psána v 3. osobě, čísla jednotného, v trpném rodě a bez hovorových tvarů (mojí, musejí). Pominu-li úroveň slohového zpracování poslední kapitoly zaměřující se na vlastní řešení a vyhodnocení experimentů, kladně hodnotím návrh zkušebního zařízení simulující tažení tvarově složitého výtažku. Je zde podrobně popsáno tření v jednotlivých částech nástroje, včetně přehledného grafického zobrazení, dále je obsáhle rozebrána sestava přípravku včetně upínací kostky použité společně ve zkušebním stroji a příprava zkušebních vzorků. Vzhledem k množství experimentů si dal student záležet na statistické věrohodnosti výsledků. I když testovaná maziva nakonec nebyla vhodná pro tažení, domnívám se, že lze díky navrženému zkušebnímu zařízení a postupu nalézt vhodnější, např. od jiného dodavatele. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 139651