DANĚK, J. Konstrukční návrh tělesa křemelinového filtru s vertikálními filtračními prvky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Knoflíček, Radek

K obhajobě předložená DP obsahuje poměrně velmi zajímavou problematiku, kterou je návrh filtračního tělesa se zrnitou filtrací piva, tedy křemelinou. Po rozsáhlém a intersantním teoretickém úvodu v podobě rešerše filtačních těles a používaných filtračních zařízení a poněkud stručném uplatnění systémového přístupu (nicméně účel plnící), bylo přistoupeno k vlastnímu konstrukčnímu řešení tělesa filtru označeného jako FKS 600, což znamená zcela nový návrh filtračního zařízení, které končilo modelem FKS 400. Konstrukční řešení je podrobně propracované a svědčí o vyspělosti studenta kombinované formy, již v praxi pracujícího. Úctyhodný je počet více jak sta stran výpočtu tělesa filtru s využitím výpočetního SW dle EN 134453:2014 Issue 5 (2018-07), Part 3 v podobě příloh DP. Nebyl opomenut ani odhad nákladů na výrobu prototypu. Vedoucí DP v době definice zadání DP nedopatřením nepožadoval analýzu rizik nově konstruovaného zařízení a proto ani nebyla analýza rizik diplomantem zpracována. Doporučení pro praxi jsou promyšlená a mají význam do budoucnosti. DP plně doporučuji k obhajobě, neboť předem definované cíle byly splněny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Marek, Tomáš

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem tělesa křemelinového filtru. Autor již na začátku práce uvadí svoji motivaci s vytvoření návrhu a to, že pracuje jako konstruktér ve firmě zabývající se výrobou. A je to na práci znát. Teoretická část je precizně zpracována a to jak zhlediska filtrace, tak i konstrukce zařízení pro filtraci piva. Po zadání parametrů jsou provedeny nezbytné výpočty jednotlivých dílů, včetně technických výkresů. Výpočtová zpráva je na 100 stránkách zpracována pomocí SW Codex, čímž si autor ušetřil spousty práce. Jediné co bych vytkl je k tab.8 (str. 46), kde je rozměr bez uvádění jakékoliv jednotky nebo je dán v kW. Jinak je ale práce na skvělé úrovni a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139778