VALLA, T. Mobilní platforma pro testování snímačů autonomních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Jedná se konstrukční diplomovou práci, kde výsledkem je „Mobilní platforma pro testování snímačů autonomních vozidel“. Problematika práce je velmi aktuální, protože podobné platformy vyvíjejí automobilky a vývojová centra pro potřeby testování a rozvoj autonomních technologií. Práce zahrnuje rešeršní část, která sloužila jako podklad pro následujicí konstruční a vývojové práce. Práce zahrnuje velmi podrobně zpracovaný 3D model výsledného řešení, které je součástí přílohy. Toto umožňuje navrženou platformu vyrobit a prakticky otestovat. Diplomová práce zahrnuje i výpočetní část kde se student správně zaměřil zejména na případné deformace a kmitání vlastní pošiny, což by mohlo ovlivnit výsledky ze snímačů a techniky na ní umístěné. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text. Práce obsahuje všechny povinné části. Student využil větší množství zdrojů a ty správně citoval. Práce má celkem 68 stran textu a zahrnuje přílohy sestavy, výrobního výkresu a kompletní model v Inventoru. Přílohy umožní rozvíjení úlohy v dalších pracích. Student na tématice pracoval průběžně od přidělení zadání a práci pravidelně konzultovat, což se pozitivně projevilo na výsledné práci. Přičem samostaně vyhledával informace a přicházel se svými řešeními. Práce je využitelná pro praxi. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil podmínky zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ramík, Pavel

Předložení diplomová práce Bc. Tomáše Vally se zabývá konstrukčním návrhem mobilní platformy pro testování senzorů autonomních vozidel. V úvodní části práce přináší zpracovaný přehled současného stavu v oblasti stabilizovaných platforem, jejich rozdělení a přehled v oblasti RC modelů. Rešerše je provedena přehledně a účelně. V další části práce student provedl návrh platformy. Rozhodnutí použít pro účely pojízdné platformy, u které postačují 4 stupně volnosti, ke stabilizaci servomotorů je logické a odůvodněné, student vzal do úvahy i ekonomickou stránku. Použití lichoběžníkových náprav a zvoleného systému odpružení se rovněž jeví pro jízdní vlastnosti platformy jako vhodné, stejně jako použití tří servomotorů s pákovým převodem pro stabilizaci plošiny. Návrh konstrukce plošiny ze standardně vyráběného profilu je výhodný po více stránkách: po stránce finanční, z hlediska tuhosti plošiny i hlediska možnosti montovat na standardní drážky profilu širokou škálu držáků a příslušenství. Stejně tak je účelné začlenit do konstrukce standardně vyráběné a prodávané díly, jako jsou nápravy, hnací elektromotor, k němu určený regulátor, servomotory, vysílač a přijímač, baterie, kola i brzdový systém. Souhlasit lze i s návrhem a způsobem výroby vyráběných dílů, jako je podvozková deska, držáky servomotorů atd. Zde bych měl připomínku pouze k názvu kap. 8 Originální díly, bylo by vhodnější ji nazvat výstižněji, jedná se v ní především o díly vyráběné. Provedené výpočtové analýzy v kap. 9 ukazují na dostatečnou tuhost použité plošiny. U modální analýzy mám výhradu ke konstatování, že největší deformace nastane při frekvenci 355,69 Hz. Velikost deformací při rozkmitání bude záviset zároveň i na buzení, z modální analýzy je možné usuzovat pouze na vlastní frekvence a vlastní tvary kmitu. Se skutečnostmi uvedenými studentem v závěru lze souhlasit. Po grafické a stylistické stránce je práce na velmi dobré úrovni, Obrázky jsou zřetelné, výstižné a účelné. Text je srozumitelný a po odborné stránce na velmi dobré úrovni, pouze s drobnými výhradami k formulacím (např. místo doložitelná hmotnost na str. 33 by bylo vhodnější použít nosnost). Text obsahuje pouze menší množství nepodstatných pravopisných chyb (čárky ve větách, chybějící slovo apod.). Výsledkem diplomové práce je ucelený a zdařilý návrh mobilní platformy po mechanické stránce, kterou je možné vyrobit, sestavit a následně doplnit softwarovým řízením. Cíle práce dané zadáním byly splněny, v některých částech i nad rozsah daný zadáním, diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140626