VESELÝ, V. Obousměrný pneumatický krokový motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolíbal, Zdeněk

Diplomant použil při zpracování zadání vlastní tvůrčí invenci a tuto dále zpracoval i do funkčního vzorku. Proto nebylo možno v závěrečné fázi koncept práce změnit do původně požadované podoby uložení rohatek na samostatná ložiska s připojením na hnaný hřídel pomocí přesuvné spojky a hirthova čelního ozubení. Původní funkční vzorek bylo nutno směrově ručně přestavovat, po konzultaci jej diplomant vhodně i mechanicky upravil pro automatické ovládání. Až tato úprava splnila v podstatě požadavky zadání. Je nutno ocenit diplomantovu schopnost přenést tvůrčí myšlenky do reálné podoby a samostatně vyhotovit funkční vzorek navrhovaného zařízení, které bude předmětem uvažovaného

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pavlík, Jan

Předložená diplomová práce prezentuje návrh nového vlastního řešení krokového pneumatického pohonu. V úvodní části práce se autor zabývá problematikou pneumatických komponentů, tato část práce je až zbytečně rozsáhlá. V této části bych rovněž uvítal zmínku o jiných dostupných konstrukčních řešeních pneumatických krokových pohonů. Práce navazuje prezentací navrženého řešení a jednoduchého výpočtu pro stanovení kroutícího momentu mechanismu. Zde postrádám systémovou analýzu a návrh variant řešení. Autor navazuje detailním popisem jednotlivých částí zařízení, programu pro řídící PLC atd. V práci je uvedeno, že 3D model je součástí příloh, tomu tak není. Přílohou je pouze pneumatické schéma, výkres rohatky a celková sestava. Velice kladně hodnotím to, že student provedl realizaci prototypu, na kterém ověřil funkčnost navrženého mechanismu. Tato skutečnost výrazně vylepšuje celkový dojem i hodnocení práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140971