KRIŠKOVÁ, M. Možnosti analýzy dat ze sběrnice CAN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Belák, Michal

Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Z hlediska splnění stanovených cílů lze práci hodnotit jako výbornou. Studentka podrobně zmapovala vývoj sběrnice CAN pro potřeby automobilového průmyslu, její fungování a nalezla a popsala způsob jak zjišťovat stav vybraných prvků vozidla, pro potřeby dalších analýz např. v souvislosti s jízdní dynamikou vozidla.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Studentka provedla důkladný rozbor zejména co se týče historie CAN a fungování sběrnice. Detailněji mohla být provedena rešerše předešlých výzkumů zabývajících se získáváním a analýzou jízdních dat.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Z analytické části je zřejmé, že bylo provedeno několik měření na základě kterých byly provedeny změny a nový návrh měření a analýzy. Analytickou část lze hodnotit jako velmi dobrou, nutno ale podotknout, že bylo možné se některým (zbytečným) úkonům vyhnout pokud by bylo studiu problematiky, zejména v oblasti předešlých výzkumů. věnováno o něco více času. Současně mohly být některé analýzy, např. o otáčení kol více rozpracované a současně mohla proběhnout další ověřovací měření.
Odborná úroveň diplomové práce B Práce je logicky členěna a v jednotlivých kapitolách jsou podstatné věci dostatečně vysvětleny a popsány. Na lepší úrovni by mohla být provázanost kapitol a např využití poznatků z rešeršní části v části analytické.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Zjištěné a popsané postupy je možné uplatnit v dalších výzkumech či analýzách prospěšných pro potřeby soudního inženýrství či oblast analýzy silničních nehod a lidského faktoru. Na práci lze také navázat, praktičtěji zaměřenými pracemi.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Formální a grafická úprava v některých případech pokulhává, chybí odkazy např na str. 35 (Chyba! Nenalezen zdroj odkazů.. [8]; tabulka 2), objevují se zbytečné mezery mezi odstavci, či kapitolami. v textu se střídají osoby a časy, často ne vhodným způsobem (...sběrnice CAN – proč vznikl...). Jazyk v některých případech není příliš odborný (např. "Důvodem byla použitá metoda s připojením na sběrnici přes LAN port, která nebyla schopna na použitém vozidle naměřit žádné běžící signály"), a věty v některých případech mají ne zcela vhodnou konstrukci.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pančík, Juraj

Práca splnila všetky stanovené ciele. Odporúčam ju k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Hodnotenie úplnosti vypracovania diplomovej práce zodpovedá zadaniu práce a maximálneho možného rozsahu práce. Práca je napísaná vyvážene a s dobrou logickou štruktúrou jednotlivých kapitol. Číta sa dobre.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Zvolený prístup k riešeniu diplomovej práce zodpovedá cieľom diplomovej a možnostiam pracoviska diplomantky. Sú spomenuté aj alternatívne riešenia. Privítal by som prehľadový popis profesionálnych systémov pre zber CAN údajov pre súdne inžinierstvo zakúpených na USI VUT Brno.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Úroveň spracovania diplomovej práce zodpovedá jej cieľom možnostiam pracoviska diplomantky. Oceňujem šírku odborného záberu diplomantky a jej schopnosť riešiť otázky súvisiace s experimentom a adaptáciou na konkrétne podmienky (napr. konkrétneho meracieho vozidla)
Obtížnost a správnost řešení A Úroveň správnosti riešenia diplomovej práce zodpovedá jej cieľom možnostiam pracoviska diplomantky. Je pravdepodobné, že v prípade zberu dôkazov popisovaným spôsobom pre reálny súdny proces by mohli mať strany sporu výhrady k správnosti riešenia. Preto by som privítal kritickú diskusiu, ktorú by diplomantka uviedla k práci (príklad: vykonané merania majú tieto limity / obmedzenia / možnosti rozšírenia .... )
Přínos pro praktické i teoretické využití A Úroveň správnosti prínosu diplomovej práce zodpovedá jej cieľom možnostiam pracoviska diplomantky. Vidím predovšetkým edukačný prínos práce.
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 127970