CAHA, A. Měření změny výškové polohy těžiště u vozidel SUV vlivem zatížení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Křižák, Michal

Celkově je práce velmi dobře zpracovaná a naplňuje cíle zadání. Práce má dobrou odbornou i jazykovou úroveň. Výsledky jsou zpracované logicky a přehledně. V rešeršní části bylo možné provést důkladnější rešerši současného stavu poznání a uvést závěry předchozích výzkumů v dané oblasti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Cíle zadání byly splněny v plném rozsahu.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B V práci je přehledně zpracován aktuální stav v problematice zjišťování polohy těžiště vozidla. Je uveden stručný výběr statistik nehod s převrácením vozidla. V teoretické části práce mohly být více rozvedeny výsledky jiných měření zabývajících se danou problematikou.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Použité metody jsou adekvátní. V práci byly využity také metody pro eliminaci chyb měření. Samotná měření jsou zpracována logicky a výsledky prezentovány přehledně.
Odborná úroveň diplomové práce B Celkově je práce na velmi dobré odborné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Práce má dobrý přínos pro praktické využití při analýze dopravních nehod s vozidly SUV, jejichž podíl na silnicích se postupem času zvyšuje. Pro teoretické využití je na práci možné navázat dalšími výzkumy, zejména v oblasti teoretického matematického popisu změny těžiště vlivem zatížení.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Při rešerši byly využívány jak domácí, tak zahraniční zdroje, knihy i články. V práci mohlo být využito více zdrojů zabývajících se výzkumy v dané oblasti. Citace jsou zpracovány dle norem.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Po formální stránce je práce přehledná, odpovídající požadavkům na závěrečné práce. Grafy jsou přehledné, výstižné. Po jazykové stránce je práce také v pořádku, autor používá korektní technické pojmy.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rak, Martin

Diplomová práce vhodně řeší aktuální téma, které je přínosné zejména pro analýzu silničních nehod. Struktura práce je srozumitelná a jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. Práci lze celkově hodnotit jako zdařilou, svým rozsahem a odbornosti odpovídá tomuto typu práce, a tedy ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Práce v podstatě splnila zadané cíle, kterých mělo být dosaženo. Lze však vytknout omezení na rešerše problematiky a statistiky převracení vozidel SUV na území USA, bylo by vhodné rozšířit o data minimálně z Evropy.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Zvolené metody řešení, tj. realizace měření i jejich následné vyhodnocení odpovídají danému typu práce.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A Získaná data o výškové poloze těžiště různých vozidel SUV při rozdílném zatížení lze využít pro analýzu silničních nehod.
Odborná jazyková úroveň B Jazyková úroveň je na dobré úrovni jen s několika chybami v podobě nedokonalé větné stavby, zřejmě způsobené přepisy.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B V textu místy chybí interpunkce a vyskytují se spojky a předložky na koncích řádků.
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 135625