SKOPAL, D. Modelování a simulace složeného pohybu smykadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Rubeš, Ondřej

V předkládané bakalářské práci se student provádí modelování a simulace typické úlohy dynamiky vyučované na našem ústavu a sice pohybem smýkadla na rotačním unašeči. Student stručně v rešerši popsal, co to vlastně smykadlo je a jak lze přistoupit k tvorbě modelu jeho dynamiky. V této části se domnívám, že byl student až příliš stručný, a to jak v obecném popisu smýkadla, tak v jeho konkrétním případě a sice v popisu rotačního unašeče. Například věta o vedení ze dvou materiálů neznalého čtenáře spíše zmate, než aby mu něco vysvětlila. V části popisu modelů student odvedl dobrou práci. Dotknul se zde potřebné problematiky suchého tření a přehledně odvodil matematický model dynamiky všech uvažovaných variant. K simulacím mám určité výhrady. Vyloženě nesouhlasím s místem, kde student uvádí, že volba řešiče ovlivňuje výsledky simulace stejně jako počáteční podmínky. Volba řešiče je sice ovlivňuje, ale tak, že jsou špatné. Naopak jiné počáteční podmínky dají jiný výsledek, který je však při správné volbě řešiče stále správný a odpovídá tedy reálnému stavu. Jedná se zde spíše o otázku formulace myšlenky než o to, že by student nechápal problematiku, ale i na formulace je třeba si dávat pozor. U samotných výsledků simulací je trochu matoucí struktura podkapitol a podivně formátovaná tabulka parametrů a proměnných. Zde mohla být práce lépe zorganizována. Zvolené simulace mají vhodné parametry i počáteční podmínky a ukazují tedy zajímavé chování. Jak přímo výsledky simulací, tak vytvořené modely mohou být využity při výuce předmětu dynamika, což považuji za velice cenný výstup práce. Pro kompletnost hodnocení musím ještě zmínit zcela špatné citace webových zdrojů. Tento fakt dokresluje, že student by se měl do budoucna zaměřit nejen na věcnou část práce, ale také na tu formální. Přes uvedené výhrady práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací F
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Marcián, Petr

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou řešení smýkadel, tedy bodovým tělesem konajícím složený pohyb. Autor popisuje princip smýkadel a možnosti jak řešit pomocí pohybových rovnic a Euler-Lagrangeovými rovnicemi. Pro výpočtové řešení si autor vybral čtyři základní úlohy, které jsou běžně vyučovány v předmětu Dynamika. Jelikož není v časových možnostech provádět na cvičení řešení těchto příkladů číselně (pouze se sestavují rovnice a algoritmus řešení) přispívá tato práce významně k ukázkám do cvičení. Řešení je provedeno v prostředí MATLAB Simulink a je popsáno jasně a srozumitelně. Postrádám analytické řešení diferenciálních rovnic druhého řádu pro vybrané úlohy. V poslední části práce se autor zabývá analýzou dosažených výsledků a vyvození závěrů. Bohužel se autor v práci dopustil několika nepřesností: 1) Vymezení pojmu složený pohyb není korektní. 2) V grafech nejsou dobře jednotky obr. 4.5 a 4.3. 3) Citace neodkazují na zdroj k dané informaci (viz pojem simulace). Autor zcela nevhodně odkazuje na webové stránky místo uvedení autorů, názvů článku, časopisu apod. 4) V práci zcela chybí kinematické rozbory. Pomocí nich je možné určit počet vstupních parametrů nutných pro řešení rovnic. I přes uvedené výtky a nedostatky doporučuji práci k obhajobě a navrhuji známku C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 137183