KILIAN, J. Vizuální detekce vad v sériové výrobě konektorů pro automobilový průmysl [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Brablc, Martin

Student Jaroslav Kilian v rámci své bakalářské práce realizoval několik metod pro detekci vad dílů využívaných v automobilovém průmyslu. Téma práce vzniklo ze spolupráce mezi Mechatronickou laboratoří FSI VUT a společností Mechatronic Design & Solutions. Studentovi se podařilo vytvořit různé metody, exaktní i založené na strojovém učení, které na základě relativně malého vzorku dokážou chytrou prací s daty dosáhnout dobrých výsledků a vysoké procentuální úspěšnosti v detekci a kategorizaci různých vad. Je zřejmé, že pro nasazení v průmyslu by bylo nutné sesbírat více dat, ale pro ověření testovaných metod tyto výsledky dostačují a budou použity k dalšímu vývoji. Student pracoval samostatně a přiměřeně konzultoval svůj postup. Lze říct, že zadání, i když spíše minimalisticky, bylo splněno. Samotný text práce je stručnější, místy natolik, že neznalému čtenáři brání v pochopení autorových myšlenek. Práci lze také vytknout způsob citování. Obvykle se v práci citují celé sekce, nebo odstavce, i když by bylo lepší citovat jen konkrétní myšlenky. To také snižuje úroveň rešeršní části, která je místy jen velmi zkrácenou parafrází původních (anglických) zdrojů (např. podsekce 2.3.1-2.3.4), což právě způsobuje hůře pochopitelné texty. Popis vlastních výsledků je ale dostatečný. Navrhují hodnocení B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dobossy, Barnabás

Predložená bakalárska práca pána Kiliana sa zaoberá s vizuálnou detekciou výrobných chýb čerpacích modulov. Pán Kilian splnil všetky ciele zadania. Z formálnej stránky je práca dobre štrukturovaná a logicky usporiadaná, používané ilustrácie sú názorné. Menšie nedostatky vidím v tom, že niektoré veci, napr. postupy riešenia niektorých problémov nie sú v dostatočnej miere vysvetlené a u niektorých obrázkov chýba vysvetlenie bez ktorého obrázky neprispievajú k zlepšení pochopenia danej problematiky, ako príklad by som uviedol obrázok 3.19. Ďalším nedostatkom je prezentovaný výsledok u exaktnej metódy detekcie chýb, keďže podľa uvedeného postupu a použitých príznakov dosiahnuté výsledky sú nereálne. Predpokladám, že v tomto prípade chyba nastala v dokumentácii použitého postupu. Celkovo prácu hodnotím veľmi kladne a doporočujem k obhajobe. V aktuálnom stave by som ju hodnotil známkou B - veľmi dobrá. Po úspešnom zodpovedaní mojej tretej otázky navrhoval by som známku A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140092