EIM, J. Konstrukce odlehčeného manipulátoru pro robotické rameno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaverka, Ondřej

Bakalářská práce se týká konstrukčního návrhu koncového efektoru lehkého průmyslového robota pro firmu Opticontrol s.r.o. Cílem bylo navrhnout konstrukci pro manipulaci s kartonem, která by měla minimální hmotnost, ale zároveň dostatečnou tuhost, aby bylo její používání bezpečné. Důležitým požadavkem byla také modularita navržené konstrukce. Pro řešení byly zvoleny karbonové profily spojené pomocí prvků vyrobených aditivní technologií FDM. Výsledkem je šestiúhelníkový koncept, který dovoluje jednoduše měnit velikost držáku pouze pomocí změny délky karbonových trubek a vše ostatní zůstává stejné. Podařilo se také zásadní snížení hmotnosti. S tématem přišel student sám a veškerý postup konzultoval jak s vedoucím práce, tak s lidmi ve firmě. Po celou dobu řešení byl velice aktivní, přicházel s vlastními nápady a možnostmi řešení. Výsledek jeho práce má vysokou přidanou hodnotu a může pomoci s optimalizací výrobních linek a nákladů na jejich realizaci a provoz. Proto práci doporučuji k obhajobě s navrhovaným hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ržonca, Michal

Bakalárska práca sa zaoberá konštrukciou koncového efektoru pre manipulačné operácie s ľahkými predmetmi. Spolupráca s priemyselným partnerom potvrdzuje dôležitosť riešenia tejto problematiky. Ciele práce boli splnené. V práci je nesprávne zamieňaný pojem manipulátor s pojmom koncový efektor. Rešerš súčasného stavu by vyžadovala hlbšie preskúmanie existujúcich riešení. Rešerš v oblasti spojovania karbónových profilov je dostatočne spracovaná. Výsledný návrh riešenia je veľmi nápadne podobný riešeniu od firmy Tetrafix. V práci je navrhnutých viacero konštrukčných riešení a najvhodnejšie je vyberané pomocou MKP simulácie. Práca obsahuje testy variant spájania karbónových profilov a ich vyhodnotenie. Riešenie je na záver otestované pomocou záťažového testu, v práci však nie je uvedené či bola konštrukcia aj reálne použitá na Scara robotovi. Výslednému riešeniu chýba požiadavka modularity, ktorá by však podľa záveru mala byť doplnená. Formálna úprava výkres by mohla byť lepšia a niektoré nefunkčné kóty chýbajú, avšak je možné ich získať z odovzdaných 3D modelov. Prácu odporúčam k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140209