BRŮŽA, F. Vliv velikosti ostřiva jádrových směsí na povrchovou jakost litinových odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Záděra, Antonín

Diplomová práce byla zaměřena do problematiky penetrace taveniny do formovací a jádrové směsi, ke které dochází při odlévání litinových odlitků. V úvodu práce byl nejprve proveden teoreticky rozbor mechanismů penetrace taveniny do pískových forem a popsány jednotlivé vlivy, které tyto pochody ovlivňují, včetně rozboru nápravných opatření pro jejich potlačení. V experimentální části práce diplomant navrhl geometrii i podmínky pro novou technologickou zkoušku ověření sklonu k penetraci kovu do formovací směsi. Podmínky zkoušky navrhnul tak, aby odpovídaly podmínkám výroby odlitků ve slévárně, se kterou během řešení své diplomové práce autor spolupracoval. Diplomant samostatně provedl návrh zkoušky, její experimentální ověření i následné vyhodnocení. V laboratorních podmínkách provedl a vyhodnotil testy k posouzení vlastností nátěrů forem, které při experimentální zkoušce ověřoval. Diplomová práce byla vypracována zcela samostatně na velmi dobré odborné i jazykové úrovni. Popis experimentu, interpretace výsledků a z nich vyvozené závěry jsou jasně a logicky formulovány. Výsledky práce jsou součástí výzkumu a vývoje prováděného ve spolupráci VUT v Brně a německé slévárny MAT, u které budou některé výsledky této práce i pravděpodobně následně aplikovány.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Krutiš, Vladimír

Diplomová práce se zabývá problematikou vzniku vad typu připečeniny na odlitcích z litiny s kuličkovým grafitem. Motivací je eliminaci výskytu těchto vad v podmínkách německé slévárny MAT Ueckermünde (dále jen MAT), která byla zadavatelem diplomové práce. Cílem práce bylo provést literární rešerši v oblasti jádrových směsí používaných při výrobě litinových odlitků jak z hlediska ostřiva, tak pojivových systémů, a to ve vztahu k vadám způsobeným penetrací kovu do použitých směsí. Dalším cílem bylo experimentálně ověřit vliv velikosti ostřiva a vliv žáruvzdorných nátěrů jádra na povrchovou jakost odlitků. V rozboru problematiky se diplomant zabývá vadami, které jsou způsobeny penetrací kovu do formovací směsi. Jsou rozebrány kategorie vad, mechanismy vzniku a možná opatření vůči vzniku těchto vad. V kapitole 3 jsou rozebrány výrobní podmínky ve slévárně MAT s uvedením použitých formovacích směsí, druhu ostřiva a pojivových systémů. Pomocí penetračního indexu jsou stanoveny teoretické předpoklady pro vznik mechanické penetrace. Pro zadané podmínky vychází vysoká pravděpodobnost vzniku penetrace i pro změnu granulometrie ostřiva, a proto v další kapitole 3.3 jsou vybrány tři žáruvzdorné nátěry, které jsou využity pro experimentální testování. V teoretické části jsou rovněž rozebrány vlivy při případné změně jádrového ostřiva na chování jednotné bentonitové směsi (JBS). Stručně je rovněž popsán ekonomický dopad pro použití jemnějšího ostřiva GL21. Navazující kapitola 4 popisuje návrh experimentálních zkoušek mezi které patří laboratorní testy nátěrů, test vlivu jádrového ostřiva na JBS a praktické zkoušky penetrace jader taveninou. Poslední částí je zhodnocení provedených zkoušek a vyslovení závěrů. Diplomová práce je strukturována logicky a je úzce zacílena na problematiku penetrace, což velmi kvituji. Rozsah provedené práce je nadprůměrný (100 stránek + 25 stránek příloh, 48 citací) a je zřejmé, že diplomant studiu tématu, experimentům a jejich vyhodnocení, věnoval značný časový rámec. Práce je na vysoké grafické úrovni s minimem překlepů a minimem formálních chyb. V některých kapitolách chybí odkaz na vložené tabulky v textu, jako je tomu u tabulky 7, 10 a 11. Obr. 38. – použít a) , b) k přesné identifikaci jednotlivých obrázků. U některých vět mohlo být zvoleno techničtější vyjadřování…jako např. „Smyslem práce bylo…“ (str. 8. str. 93) ….spíše nahradit „Cílem práce bylo“, nicméně toto neubírá nic na kvalitě práce. Experimenty jsou popsány dostatečně podrobně a je tedy možná jejich reprodukovatelnost. Diplomant prokázal schopnost hodnotit a vyvozovat závěry z provedených měření a velmi kladně hodnotím rozbor možných opatření. Toto činí práci přímo využitelnou pro praxi. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139818