PEŇÁZ, F. Portfoliové investice do akcií asijských společností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Rejnuš, Oldřich

Globálním (hlavním) cílem bakalářské práce studenta Filipa Peňáze bylo vypracovat investiční doporučení pro management oborově zaměřeného fondu kolektivního investování, který se zaměřuje na investování do asijských akcií obchodovaných na amerických burzách cenných papírů podle zadaných kritérií fondu. Pro dosažení globálního cíle si stanovil tři následující parciální cíle: 1) prvotní výběr a analýza vybraných asijských společností obchodovaných na amerických burzách cenných papírů podle zadaných kritérií fondu, 2) komparaci vybraných akcií podle investičních kritérií stanovených fondem za účelem výběru nejvhodnějších společností, 3) verifikaci vhodnosti akciových společností z hlediska jejich možného bankrotu. Toto vymezení práce považuji za logické a kladně hodnotím i navrženou metodologii. Teoretickou část práce považuji za příliš popisnou. Kladně hodnotím její teoretické ekonomické zaměření, ale chybí mi těsnější propojení s legislativními ustanoveními týkajícími se fungování fondů kolektivního investování v soudobých podmínkách České republiky. Pokud se týká způsobu naplňování jednotlivých parciálních cílů provedeného v kapitolách 2 - 4, tak se mi provedený způsob řešení jeví jako vhodný. Zpracování této části práce považuji za vcelku dobře vypracované. V kapitole 5 však konstatuji nesmyslné číslování jejich podkapitol. Vlastní investiční návrh autora považuji za možný a logický, plně naplňující globální cíl práce. V návaznosti na tuto skutečnost a vzhledem k tomu, že se zcela jednoznačně nejedná o plagiát, tuto bakalářskou práci považuji za vcelku zdařilou a proto ji doporučuji k obhajobě, přičemž ji hodnotím klasifikačním stupněm "B". Otázky: 1) Jak jste zohledňoval rozdílné měnové kurzy? 2) Měla by soudobá vysoká inflace ve většině států vliv na Vaše investiční doporučení?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pláteník, Jindřich

Práce je zpracována vyhovujícím způsobem, došlo zde ke splnění stanovených cílů, jsou zde zakomponovány důležité informace ke zpracování fundamentální analýzy, která je pro dlouhodobé investory kritická.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 139605