HRYCIOW, B. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Sághy Estélyi, Kristína

Otázky k obhajobe záverečnej práce: 1) Konkrétne v akých prípadoch by ste navrhovali uzatvorenie zmlúv s rozhodcovskou doložkou? 2) Aké konkrétne kroky vyplývajú z návrhu poistenia pohľadávok? Aké by boli výhody a riziká tohto opatrenia?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Pozitívne hodnotím aplikáciu Du Pontovho rozkladu ROE, analýzy cash-flow a výber prevádzkových ukazovateľov k analýze. Na druhej strane metóda porovnávania by mohla byť dôslednejšie využívaná pri hodnotení a tvorbe záverov v rámci 3. kapitoly.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Interpretácia výsledkov jednotlivých analytických metód v 3. kapitole je pomerne stručná, vybrané analytické nástroje by umožnili detailnejšiu charakteristiku problému a vysvetlenie niektorých súvislostí.
Praktická využitelnost výsledků B Návrhy v 4. kapitole sú realizovateľné, ale v niektorých prípadoch chýba detailnejší postup pre zavedenie v praxi.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Práca je prehľadná, avšak má drobné formálne a štylistické nedostatky. Použitá terminológia a odborná úroveň komentárov sú na dobrej úrovni.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C V teoretickej časti práce chýba dôslednejšie spracovanie a porovnávanie publikovaných informácií na danú tému z viacerých zdrojov.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Pavel, Jurčík

Diplomová práce se zabývá hodnocením finanční situace podniku MORAVOSTAV Brno.s. a návrhy na její zlepšení. Zvolené téma je v souladu se zaměřením studijního oboru. Autorka se v DP zabývá analýzou vnitřního a vnějšího okolí pomocí vhodně zvolených analýz. Významnou součástí práce je i hodnocení finanční situace podniku podle finančních kazatelů a soustav, kterými je popisován stav podniku a jeho vývoj v letech 2007 – 2011. Zajímavé je i srovnání s jedním s konkurentů, kterým je STAVOS Brno, a.s. i s následujícím rozborem zjištěných ukazatelů. Na základě výsledků finanční analýzy následuje stěžejní část práce, a to vytvoření návrhů na zlepšení finanční situace podniku. Vybrané teoretické zdroje je možno aplikovat při řešení tématu. Teoretická část je v souladu s praktickou analytickou i projekční částí. Menší nedostatek se projevuje při citacích zdrojů v textu. V analytické části jsou správně aplikovány zvolené metody, které jsou v řešící části vyhodnoceny, veškeré výsledky jsou jsou jednoznačně formulovány a vedou ke smysluplným doporučením pro firmu, včetně vyjádření finančních nákladů. Hodnotu práce snižují menší gramatické, stylistické a formálni chyby. Definovaný cíl diplomové práce odpovídá náročnosti vzhledem k typu práce a byl zcela splněn.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 62976